Vlada donela odluku: Spomen park Jajinci pod upravom Muzeja žrtava genocida

01.10.2023

19:00

0

Premijerka je to danas pomenula u svom govoru na stratištu rodoljuba u Beogradu

Vlada donela odluku: Spomen park Jajinci pod upravom Muzeja žrtava genocida
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

Vlada je donela odluku da celokupno područje Spomen–parka ,,Jajinci“ dodeli na upravljanje Muzeju žrtava genocida.

Premijerka je to danas pomenula u svom govoru na stratištu rodoljuba u Beogradu. Ovo je deo govora kada to pominje:

Dragi sunarodnici i sugrađani,

Srbija ne zaboravlja svoje nedužne stradalnike, i njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti.

Srbija u ovo naše vreme uspostavlja istinsku kulturu sećanja utemeljenu u celovitom i objektivnom poznavanju prošlosti i odlučno usmerenu ka suprotstavljanju svakom obliku mržnje, nasilja, isključivosti i netolerancije.

RTS printscreen
 

Upravo stoga čitava naša država, a predsednik Republike i Vlada Srbije u posebnoj meri, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida – našoj matičnoj ustanovi u oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području Nezavisne Države Hrvatske, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetskog rata.

Zato je Vlada Srbije donela odluku da se upravo Muzeju žrtava genocida, na staranje i upravljanje, dodeli celokupno područje Spomen–parka ,,Jajinci“.

Ukoliko znamo da je Spomen–park ,,Jajinci“ uspostavljen još daleke 1951., i da od tada nije poveren na staranje i upravljanje nijednoj ustanovi kulture, onda nam svima postaje jasno u kojoj je meri ova i ovakva odluka Vlade dugo očekivana, potrebna i istorijska.

Time su konačno stvoreni osnovni preduslovi da Muzej žrtava genocida dobije svoj namenski objekat i to upravo ovde, u Jajincima.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike