Prijepoljci položili test humanosti: Na humanitarnom bazaru sve rasprodato, prikupljena sredstva idu za lečenje malog Mihajla

26.10.2023

10:30

0

Mališan je oboleo od zloćudnog tumora malog mozga

Prijepoljci položili test humanosti: Na humanitarnom bazaru sve rasprodato, prikupljena sredstva idu za lečenje malog Mihajla
Copyright RINA

Prijepolje je na najlepši mogući način položilo test humanosti, jer je za pola sata sve što je bilo izloženo na humantarnom bazaru i prodato, a sve sa jednim velikim ciljem da se pomogne malom Mihajlu Oreščaninu koji je oboleo od zloćudnog tumora malog mozga.

- Mihajlova ujna Bojana Purić rekla je za sve one koji možda nisu upućeni zbog čega se sakupljaju sredstva za ovog osmogodišnjeg dečaka. Mihajlo boluje od jednog težeg oblika karcinoma mozga. Potrebna su mu velika sredstva, a i vreme je tu veoma bitan faktor, jer taj vid bolesti ne može da čeka. Tako da smo odlučili da od svih vidova pomoći koji su pristizali u prethodnih mesec, da napravimo još jedan korak i iskoristimo potencijal i dobre namere i humanost naše zajednice, a u to se možete sami uveriti po današnjem odzivu i pozitivnoj energiji koja vlada - rekla je ujna Bojana, poručujući da svi treba da se ugledaju na Prijepoljce.

RINA
 

Mihajlo se nalazi na Klinici za neurohirugiju UKCS gde nakon intervencije prima terapiju koja je uobičajena. Kako bi dali najbolju šansu Mihajlu da pobedi bolest, biće mu potrebni skupi tretmani, kao što je hemoterapija, radioterapija, imuno terapija ili protonska terapija. Potrebno je da što pre ode na lečenje u inostranstvo jer je vreme od ključnog značaja za ovu vrstu bolesti.

- Aplicirali smo za nekoliko svetskih klinika. Prvi poziv koji dobijemo iskoristićemo i on će otići - istakla je ujna.

Akciji su se priključili i učenici sve tri prijepoljske srednje škole koji su pomogli ovaj bazar svako na svoj način. Učenici Ekonomsko-trgovinske škole, smer kuvari, napravili su slatkiše koji su se razgrabili.

- Mali slatki zalogaji nisu imali cenu, već koliko ko da. Ova ideja je proistekla od profesorke Slavice Bjelić i Željane Tomašević - rekla je Radmila Drobnjak.

Valentina Prljić iz Tehničke škole, smer modni krojač, rekla je da se oni uvek okupljaju kako bi pomogli humanitarnim akcijama i tako je bilo i ovaj put.

- Mi smo danas prodavali ono što inače šijemo na časovima praktične nastave. Mogu reći da smo prikupili dosta novca - istakla je Prljić.

U ovu akciju su se ukljčili i učenici OŠ "Vladimir Perić Valter" gde su đaci četvrtog razreda odvajali od užina i donirali novac za lečenje.

RINA
 

Turistička organizacija Prijepolje uvek je tu da pruži pomoć, a pogotovo kada su akcije ovog tipa u pitanju. Direktor Petar Vasiljević rekao je da su ovog puta bili zaduženi za logistiku kako bi sve prošlo kako treba. Koordinatorka Kancelarije za mlade Milena Jovanović rekla je da ova akcija ima dvostruki cilj.

- Prvo želimo da prikupimo sredstva kako bi Mihajlo mogao da nastavi svoju borbu, a drugo da Mihajlo i njegovi roditelji vide da imaju bezrezervnu podršku svih nas u Prijepolju i da smo tu za njih. Volonteri naše Kancelarije su tu da pomognu, daju podršku i informišu građane o drugim vidovima pomoći - istakla je Jovanović.

Ona je pozvala i sve humane ljude koji nisu bili u mogućnosti danas da dođu na bazar, a žele da pomognu, da to i učine slanjem SMS poruke na 1560 na 3030 ili uplatom na račun.

U srcu same akcije bio je slatki bazar, gde su vredne prijepoljske domaćice izložile svoje slatke i slane đakonije.

Sabiha Dacić, autorka serijala Prijepoljke i knjige "Sabihine sofre", danas je izložila desetak vrsta kolača i kaže da je za pola sata rasrpodala sve sa svog štanda.

- Pokazali smo celom svetu, kako se treba boriti za jedan dečji život, jer smo svedoci, nažalost, koliko i zdrave dece danas gubi život - rekla je Sabiha Dacić.

Akciji su se odazvali i najmlađi iz vrtića "Duga" kao i članovi Kola časnih sestara iz crkve.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike