Sve smo bliže zabrani pušenja u kafanama: Ministarka najavila kad će biti donet zakon, ugostitelji očekuju prazne lokale

09.08.2023

19:54

0

Autor: I.K.

Ovim zakonom bile bi iz zatvorenog prostora "proterane" i elektronske cigarete

Sve smo bliže zabrani pušenja u kafanama: Ministarka najavila kad će biti donet zakon, ugostitelji očekuju prazne lokale
Copyright Pixabay

Zakon o zabrani pušenja trebalo bi da u narednih godinu dana ugleda svetlost dana. Ovim zakonom bi duvanski dim bio proteran iz svih zatvorenih prostora, pa i restorana.

Kako je ministarka zdravlja dr Danica Grujičić istakla danas gostujući na TV Pink, prema rezultatima ispitivanja NALED-a i Instituta za javno zdravlje „Batut“ ovaj zakon podržava čak 75 odsto građana i to prevashodno mladi ljudi.

24sedam/Goran Sivački
Danica Grujičić

- Mnogi se žale da ne idu u kafane i restorane jer ne mogu da podnesu dim. Zato, ko mora da zapali cigaretu, neka to učini na otvorenom, jasno poručuje ministarka.

Ukoliko bi ovaj Predlog zakona bio usvojen, njime bi, kako je ranije najavila ministarka, u svim zatvorenim javnim prostorima, firmama i ugostiteljskim objektima, bile zabranjene i elektronske cigarete. 

Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji je stupio na snagu 2010. godine, zabranjeno je pušenje u zatvorenom radnom i javnom prostoru, kao i u javnom prevozu, ali su njime ugostiteljski objekti bili izuzeti.

Stav ugostitelja

Nikola Dimitrijević iz Udruženja privatnih ugostitelja, smatra da će to biti samo još jedan dodatan teret za ugostitelje.

- Zakon će verovatno na početku dovesti do manjeg pada prometa u lokalima, pa će vlasnici to morati da nadoknade iz svog džepa, ali će se ljudi, kao i u drugim zemljama gde je uveden takav zakon, vremenom navići. Mi ćemo, međutim, biti kolateralna šteta primene tog zakona - kaže Dimitrijević za 24sedam.

Profimedia
 

On ističe da je lako kontrolisati restorane, kafiće, kafane, ali da treba kontrolisati ustanove kao što su domovi zdravlja, škole, gde se i dalje po nekim prostorijama puši.

- Ako zaista hoćete da proterate duvanski dim iz zatvorenih prostora, onda morate da sprovedete zakon do kraja. U kafanu možeš i ne moraš, ali ne biraš da li ćeš u dom zdravlja ili školu. Tamo moraju da iskorene duvanski dim, a to nije jednostavno iskontrolisati - kaže Dimitrijević.

Ministarka je naglasila da je potrebno da ovaj Predlog bude usklađen sa još nekim procedurama, te da očekuje njegovo usvajanje u narednih godinu dana.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike