Usijali se telefoni Hitne pomoći zbog promene vremena: Nekima pritisak skakao na 240, doktorka savetuje šta raditi

16.10.2023

07:40

0

Autor: I.K.

Najavljivano zahlađenje je stiglo, ali od četvrtka ponovo toplije, za vikend i do 30 stepeni

Usijali se telefoni Hitne pomoći zbog promene vremena: Nekima pritisak skakao na 240, doktorka savetuje šta raditi
Promena vremena - Copyright Profimedia/Youtube/Novo jutro

Najavljivano zahlađenje je stiglo, temperatura je pala za desetak stepeni, a meteorolozi najavljuju za vikend ponovo oko 30 stepeni. Da li i kako ove promene utiču na bolesnike, za 24sedam objašnjava lekarka Hitne pomoći dr Ivana Stefanović.

Kako ističe, danima pred promenu vremena Hitna pomoć zapravo ima nešto više poziva, pa samim tim i intervencija. Dnevno prime i do 1.600 poziva, od čega je 160 intervencija, za vikend i do 200.

- Vremenske prilike nisu faktor rizika ni za jednu bolest, ali ako ne kontrolišete faktore rizika, promene vremena će zaista smetati. Zato pacijenti sa hroničnim bolestima, pre svega kardiovaskularnim, moraju da povedu računa. Pred vikend, u četvrtak i petak nam se javljalo dosta pacijenata zbog povećanog pritiska. I pored redovne terapije, vrednosti pritiska su u pojedinim slučajevima bile baš visoke, i do 240. Zato nismo mogli samo da savetujemo pacijente, već smo morali da intervenišemo, a neke čak i da vozimo u bolnicu - navodi dr Jelena Stefanović za 24sedam.

Ona napominje da danima pred promenu vremenu određena kategorija, pre svega onih sa hipertenzijom, primećuju tegobe.

- Nije to samo promena temperature, to su i pritisak i vlažnost koji utiču na krvni sistem. Kad temperatura pada, onda pritisak raste, stiskaju se krvne žile na periferiji. Krvni sudovi stvaraju problem kod promene vremena jer ne mogu brzo da se otvore i zatvore čim se promeni tempratura - objašnjava dr Ivana Stefanović.

Printscreen/YouTube/Novo jutro
dr Ivana Stefanović

 

Zato upozorava sve pacijente koji imaju hronične probleme poput angine pektoris ili hipertenzije da ovih dana kontrolišu svoje zdravlje i da se ponašaju odgovorno.

- Posebno stariji hronični bolesnici, krenu rano ujutru od kuće, obuku se pretoplo, a onda kada temperatura poraste, oni kolabiraju. Dakle, kada je ovako promenljivo vreme, ako već znate da bolujete od neke kardiovaskularne bolesti, ne idite daleko do kuće i vodite računa o faktorima rizika, obratite se svom ordinirajućem lekaru koji će vam prilagoditi terapiju, kontrolišite parametre kako biste sprečili nagle promene pritiska - poručuje dr Ivana Stefanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike