Znači, kao ono u "Kefalici": Poznata srpska astrofizičarka dala zanimljiv savet nastavnicima

15.10.2023

12:15

0

Autor: I.K.

Evo kako Tijana Prodanović vidi da bi početak učenja ovog predmeta bio najkorisniji za đake

Znači, kao ono u "Kefalici": Poznata srpska astrofizičarka dala zanimljiv savet nastavnicima
Tijana Prodanović - Copyright Unsplash/Ivan Aleksić; Instagram/drcosmicray

Poznata srpska astrofizičarka Tijana Prodanović, koja svakodnevno na zanimljiv način predstavlja pratiocima na društvenim mrežama tajne fizike i astronomije, ali i govori na druge značajne teme, sada se oglasila i dala savet nastavnicima, prevashodno fizike, ali primenjiv i u drugim naukama.

-Pade mi danas nešto na pamet u razgovoru sa sestrićima (13 i 9 god) o fizici, što mislim da bi mogla biti korisna vežba i za nastavnike fizike i za učenike koji prvi put dobijaju fiziku. Šta mislite? Je l bi ovako nešto pomoglo da ne zaborave sve što su već iz života znali? poručila je u videu.

A evo kako ona vidi da bi početak učenja ovog predmeta bio korisniji za đake.

-Evo jedan predlog za sve nastavnike fizike osnovnih škola. Na prvom času u šestom razredu, znači tek kad dobiju fiziku, pitajte decu da vam objasne svaki od koncepata koje ćete ih učiti tokom tih par godina. Dakle, šta je brzina, šta je ubrzanje, šta je sila, šta je pritisak, šta je energija, šta je gravitacija, i slušajte šta će da vam kažu. Znači, kao ono u Kefalici, kad deca ne znaju tačno nešto, ali nekako znaju iskustveno. Zato što sve te stvari deca već znaju, imaju iskustvo. Onda im recite da to negde zapišu. Onda kada budete učili te koncepte na času, kada počnu definicije, kad počnu formule, uvek se vraćajte na to što su uvek i znali. Oni kad počnu formalno da uče nešto nekako zaborave i ono što su ranije znali, poručila je astrofizičarka Tijana Prodanović.

Ona je dalje dodala da misli da je najveći problem sa nastavom u fizike našim školama što pokušavamo decu da naučimo da reprodukuju neke informacije, neke definicije, da se sete naučenog, umesto da im pomognemo da dublje razumeju ono što već znaju. 

Usledili su brojni pozitivni komentari i podrška ovom predlogu: "Predivno! Ovo je pravi način da se stvori ljubav prema nauci, fizici, matematici", "bravo", "fenomenalno", "Isto ovo ja objašnjavam svom detetu za srpski. Sve znaju", samo su neki od njih. 

  

 

 

Ona je dala i predlog roditeljima dece gde jedno ima fiziku, a drugo još nema da probaju sličan eksperiment :) 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike