Sabravši se ovde projavljujemo ko smo i šta smo: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

15.10.2023

12:40

0

Kako je kazao, srpski narod je mnogo vekova živeo bez bilo kakve svoje države, ali nijednog trenutka nije odustao od sebe, od onoga što jeste, od svog identiteta

Sabravši se ovde projavljujemo ko smo i šta smo: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici
Copyright TANJUG/ MEDIA BIRO

Patrijarh srpski Porfirije služio je jutros liturgiju u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom obeležavanja 10 godina od osvećenja.

U besedi tokom liturgije, patrijarh je rekao da se u Podgorici "bolje nego na drugim mestima" zna "ko smo, koje smo vere, kojim jezikom govorimo i kojem narodu pripadamo", prenosi TV Hram.

"Ovaj hram je duša grada Podgorice. Sabravši se ovde projavili smo i projavljujemo ko smo i šta smo, projavljujemo da smo narod pravoslavne vere, a isto tako potvrđujemo da je pravoslavna vera naš kontekst života i postojanja, stvaralaštva, izgrađivanja duhovne kulture, prostor koji je oblikovao naš narod i kroz istoriju ga vodio", naveo je Profirije.

TANJUG/ MEDIA BIRO
 

 

Kako je kazao, srpski narod je mnogo vekova živeo bez bilo kakve svoje države, ali nijednog trenutka nije odustao od sebe, od onoga što jeste, od svog identiteta. 

"Nikada nije napustio svoju pravoslavnu veru i crkvu i ona ga je vodila, čuvala i sačuvala do naših dana. Štaviše ne samo da ga je vodila i čuvala neko je ta pravoslavna vera bila pokretač, snaga i inspiracija plodnog, bogatog stvaralaštva kojim se naš narod, narod sprski, ponosi i kojem se divi čitav svet", rekao je patrijarh Porfirije.

Istakao je da postoji jedna crvena nit koja nas spaja u jedno i čini jednim, iako smo rasejani po svetu i nalazimo se u više država.

TANJUG/ MEDIA BIRO
 

 

To su pravoslavna crkva i vera, predočio je patrijarh i istakao da je u Podgorici duboko zasađen naš početak i koren.

"Ovo je naše rodno mesto, rodno mesto svih pravoslavnih Srba gde god da se nalaze. Jer ovde se rodio Stefan Nemanja, srpski župan, otac svetoga Save kormirala broda naše crkve. Zato ovde mi znamo koja je naša vera, ovde mi znamo i da pripadamo srpskom narodu i time se ponosimo i znamo da govorimo jezikom svetog Save", rekao je Porfirije.

"Znamo isto tako da govorimo najdivnijim srpskim jezikom velikog Njegoša i jezikom Stefana Ljubiše i srpskim jezikom Marka Miljanova. Zato se, sabrani ovde danas, molimo da budemo uvek dostojna đeca svetoga Save i svetog Simeona Mirotočivog i da uvek znamo koja je naša vera da živimo njom", rekao je između ostalog patrijarh Porfirije.

 

Liturgiji, koju je služio patrijarh prisustvovali su ministri u vladi Crne Gore, lideri i funkcioneri više političkih partija, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, savetnik predsednika Crne Gore za bezbednost i odbranu Dejan Vukšić, ministri Miomir Vojinović, Dragoslav Šćekić i Vladimir Joković i predsednici više crnogorskih opština.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike