Manje od 12 sati do prodora hladnog fronta: Sutra u Srbiji dva godišnja doba, evo gde se očekuje kiša, a gde - sneg

14.10.2023

14:38

0

Autor: M. Vu.

U nedelju se nad Srbijom očekuje veoma velika temperaturna razlika između severa i juga, u jednom trenutku čak i 15 stepeni

Manje od 12 sati do prodora hladnog fronta: Sutra u Srbiji dva godišnja doba, evo gde se očekuje kiša, a gde - sneg
Ilustracija - Copyright Profimedia

Za manje od 12 sati, očekuje se dolazak hladnog fronta na sever Srbije, donoseći značajne promene u vremenskim uslovima. Kako meteorolozi najavljuju u nedelju će u Srbiji vladati dva godišnja doba, a pominje se i sneg.

- Malo posle ponoći, vetar će u Vojvodini promeniti smer na severni, s udarima brzine oko 15 m/s. Očekuje se i prisustvo kiše, sa padavinama ispod 5 l/m², dok će neka područja ostati potpuno suva. Sutra pre podne, hladni front će se širiti ka jugu, donoseći pojačan vetar i manju količinu kiše. Popodne, na jugozapadu Srbije, posebno u visokim planinama duž granice sa Bosnom, moguće je i kraći sneg - piše Hailz Srbija.

U nedelju se nad Srbijom očekuje veoma velika temperaturna razlika između severa i juga, u jednom trenutku čak i 15 stepeni.

Istovremeno, ispred hladnog fronta očekuje se i dalje veoma toplo strujanje vazduha, pa će na jugu i jugoistoku Srbije maksimalna temperatura dostići skoro 30°C.


U nedelju pre podne će se hladni front širiti ka jugu, uz pojačan vetar i malu količinu kiše, a popodne na jugozapadu Srbije, u regionu visokih planina, uz granicu sa Bosnom, može biti kraćeg snega.

Sledeće nedelje jaka ciklonska aktivnost i 30 stepeni
 

pritnscreen/RHMZ
 

U narednoj sedmici, očekuje se značajna promena u temperaturi i izražena ciklonska aktivnost.

Nakon hladnijeg vremena u nedelju i ponedeljak, temperature će početi rasti sredinom sedmice, a prema kraju nedelje mogu dostići čak 30°C.

U regionu jugozapadne Srbije, krajem sledeće nedelje, uz granicu sa Crnom Gorom, postoje uslovi za obilne padavine. U Vojvodini se takođe očekuju organizovane, brzo premeštajuće oluje.

Istočna Srbija može očekivati manje padavina, ali postoji mogućnost značajnijih promena u vremenskim uslovima.

Vreme narednih dana

U Srbiji u ponedeljak ujutro razvedravanje, pa će tokom dana biti sunčano, ali osetno hladnije. Maksimalna temperatura od 14 do 18°C.

U utorak uglavnom suvo.

Od srede kišovito i svežije, a toplije će biti samo na jugu Srbije. Biće uslova i za pljuskove sa grmljavinom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike