Spremite kabanice i gumenjake! Meteorolog RHMZ otkrio za 24sedam kakvo nas vreme očekuje u drugoj polovini oktobra

11.10.2023

20:10

1

Autor: I.K.

Stabilno vreme trajaće do nedelje, kada se očekuje promena, a onda sledi i veći pad temperature

Spremite kabanice i gumenjake! Meteorolog RHMZ otkrio za 24sedam kakvo nas vreme očekuje u drugoj polovini oktobra
Copyright Printscreen/YouTube/Tanjug TV Tanjug/Vladimir Šporčić

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do nedelje će biti uz hladna jutra, sunčani i topli dani sa temperaturama i do 29 stepeni. Stabilno vreme trajaće do nedelje, kada se očekuje promena, a onda sledi i veći pad temperature.

Meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj, za 24sedam otkriva kakvo nas vreme očekuje u drugoj polovini oktobra i da li će kišu povremeno zameniti neki sunčani dan.

- Nakon ove prve dve sedmice oktobra koje su bile suve i stabilne i natrposečno tople, značajnija promena sledi u nedelju 15. oktobra. Od sredine dana stiže oblačnost, prvo na zapadu i severozapadu zemlje, a uveče će se ona premeštati prema istoku i jugu. Pošto će maksimalne biti do nedelje od 25 do 29 stepeni, od ponedeljka sledi pad temperature i više od 10 stepeni, jer će maksimum biti između 15 i 18 stepeni, navodi Sovilj za 24sedam. 

Kako dalje objašnjava, u pitanju je serija polja niskog vazdušnog pritiska koja stižu sa zapada Evrope i sredozemlja, a premeštaće se preko našeg područja, noseći sobom česta naoblačenja sa kišom i svežije vreme. 

- Posle prvog naoblačenja sledi razvedravanje kratkog daha. U utorak ujutru stiže novi oblačni sistem, te će utorak biti kišovit naročito u drugom delu dana. Oblačni sistemi će se smenjivati i donositi kišu narednih dana. Ipak, do kraja oktobra ne bi bilo iznenađenje da bude još neki dan sa temperaturom višom od 20 stepeni. Promenljivo i nestabilno vreme praćeno kišom obeležiće nam poslednje dve nedelje oktobra, navodi Sovilj.

Tanjug printscreen
meteorolog Slobodan Sovilj

Dodaje da se sa prvom promenom vremena, tokom noći nedelja na ponedeljak ne očekuju velike padavine.

- To znači od pet do 20 l/m2. To su prosečne i uobičajene padavine pri prolasku takvog frontalnog sistema. Pri kraju sedmice oblačnost će biti jača u pojasu Jadranskog i Jonskog mora i tada će velika količina padavina zahvatiti Crnu Goru i Albaniju. Kod nas će biti manje, ali u zapadnim delovima zemlje može se očekivati da padne od 20 do 30 l/m2 za 24 sata, navodi Sovilj.

Ističe da se tokom oktobra, čak i na planinama, ne očekuje sneg.

- I na najvišim planinama, kao što je Kopaonik, padaće kiša, ali nema naznaka snega. Dnevni maksimumi na Kopaoniku biće između 5 i 8 stepeni tokom naredne sedmice, zaključuje Sovilj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike