"Ubili su najboljeg druga moga sina, a moja deca strahuju od Hamasovih ratnika": Natalija otkriva šta je "gvozdena soba"

10.10.2023

19:10

0

Kako izgleda Pojas Gaze četiri dana posle napada, ko je od njenih poznanika poginuo, ali i čemu služe "gvozdene sobe" u stanovima, žena poreklom iz Zrenjanina otkriva za naš portal

"Ubili su najboljeg druga moga sina, a moja deca strahuju od Hamasovih ratnika": Natalija otkriva šta je "gvozdena soba"
Natalija Šilan Zorić otkriva detalje rata u Izraelu - Copyright Profimedia/privatna arhiva

Natalija Šilan Zorić je 10 godina živela u izraelskom gradu nadomak Tel Aviva, udata je za Jevreja, i trenutno je u Teksasu. Ova žena, poreklom iz Zrenjanina je ispričala za 24sedam da, iako nije sada i Izraelu, i dalje strahuje jer njenih dvoje dece žive tamo. Kako izgleda danas Pojas Gaze četiri dana posle napada, ko je od njenih poznanika poginuo, ali i čemu služe "gvozdene sobe" u stanovima, Natalija otkriva detalje za naš portal: 

" Nisam Jevrejka, ali sam udata za Izraelca. Imam četvoro dece, od kojih dvoje živi još uvek tamo. Živeli smo celu deceniju u gradu Kfar Saba na 20 minuta vožnje od Tel Aviva. Jednog dana smo odlučili da se odselimo u Ameriku jer nismo mogli više da živimo u stalnom strahu od ovakvog stanja u kojoj se sada Pojas Gaze nalazi. Međutim, dvoje dece je ipak ostalo tamo. Zato smo u stalnom strahu.", rekla nam je Natalija u jednom dahu.

Šilan Zorić kaže da je stanje posle raketiranja Pojasa Gaze zaista katastrofalno.

Natalija u Tal Avivu/privatna arhiva
 

 

- Čula sam se sa mojom decom. Jako su uplašeni. Nema škole, vrtića, nema posla. Militanti Hamasa su na ulicama Izraela. Prerušeni su u naše vojnike i veoma je teško uočiti ih. Iz tog razloga, niko ne sme ni da korakne na ulicu. Kupili su vodu i konzerviranu hranu, sede u kući, a u gradu je kao u vreme korone.

 

 

Na pitanje da li poznaje nekoga ko je stradao, Natalija je zastala, uzdahnula i rekla:

"Najbolji drug moga sina je poginuo među prvima. Bio je prvoklasni sportista, biciklista. Pozvali su ga tokom mobilizacije i ubijen mučki". Nisam mogla da spavam kada sam videla snimak otmice dečaka od samo četiri godine. Oko 20 pripadnika Hamasa su njega jednog tako malog šutirali u glavu. Gde smo to došli? Da li je i dalje ovo rat? Ne bih rekla."

Ova Srpkinja nam je ispričala da je do nje došla vest da je jedna devojčica otišla da poseti oca i mlađeg barata koji su bili sami kod kuće, ali da od tragedije nisu mogla mogla da se sakrije čak ni u čuvenu "gvozdenu sobu".

- Svaki objekat koji se izgradi u Izraelu mora da ima čuvenu "gvozdenu sobu". Dakle, to je prostorija koja ima gvozdena vrata i prozore i koja je opasana metalom i služi da se građani u njoj sakriju ukoliko dođe do granatiranja. Devojčica je uspela da pobegne u tu sobu. Međutim, Hamasovci su bombom razvalili vrata i ubili devojčicinog oca na njene oči. Bila je sama sa tatinim lešom čitavih sedam sati. Majka je putem video poziva uspela da ubedi devojčicu da tatu nečim pokrije i da ga ne gleda. Njen mlađi brat je zanemeo posle ubistva - ispričala nam je ona.

Pitali smo Nataliju šta je dovelo do ove situacije. 

- Nisam političar, niti istoričar, ja sam samo žena i majka koja je živela tu i koja danas strahuje za svoju decu. Stekla sam utisak da Palestinci misle da im krajnji cilj bude da se oslobode uticaja Izraela. Da prosto više ne zavise od njih. Iako rat među njima bukti preko 100 godina, od kog trenutka je sve počelo, više se niko ni ne seća. I sigurno da narod Palestine ima svojih problema, ali Hamas je taj koji pravi čitav haos. Dok smo živeli tamo, nismo mogli nikada da se opustimo jer je atmosfera kao u "ekspres loncu".

Bombardovanje se nastavlja, broj žrtava raste

Izrael je u utorak saopštio da je vratio kontrolu nad granicom sa Gazom, zadavši enklavi najžešće udarce iz vazduha u 75-godišnjoj istoriji sukoba sa Palestincima uprkos pretnji Hamasa da će pogubiti po jednog zarobljenika za svaki napad na stambene zgrade.

Izraelski ratni avioni bombarduju Pojas Gaze, uzrokujući velike razaranja i prisiljavajući stanovnike da traže sklonište. S druge strane, Hamas odgovara raketnim napadima upućenim ka gradovima Aškelon i Tel Aviv.

Izrael je obećao "moćnu osvetu" nakon što su napadači divljali njegovim gradovima, ostavljajući stravične prizore razbacanih tela po ulicama - najsmrtonosniji napad u istoriji zemlje. Vojska je pozvala na stotine hiljada rezervista i stavila pod potpunu opsadu Pojas Gaze, gde živi 2,3 miliona ljudi.

Izraelski mediji izveštavaju da je broj ubijenih u napadima Hamasa premašio 1.000 ljudi, većinom civila koji su stradali u svojim domovima, na ulicama ili na javnom mestu.  Takođe, izveštava se da je iz Gaze oteto između 100 i 150 talaca, uglavnom Izraelaca, ali da među njima ima Amerikanaca i građana drugih zemalja.

Ujedinjene nacije su saopštile da je oko 180.000 stanovnika Gaze moralo da napusti domove, od kojih su mnogi skloništa traže na ulicama ili u školama. Dim i plamen dužu se i ovog jutra u nebo, dok bombardovanja puteva često onemogućavaju ekipama hitnih službi da dođu do mesta udara.

Bonus video:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike