Ispovest niškog kardiologa koji je bio među hodočasnicima u Izraelu: Bilo je dramatično na aerodromu, rakete su padale oko nas (VIDEO)

10.10.2023

17:01

0

Autor: M.Vukićević

Direktor Klinike za kardiologiju UKC Niš prof. dr Tomislav Kostić opisao besanu noć koju je proveo sa još 54 hodočasnika na izraelskom aerodromu “Ben Gurion”

Ispovest niškog kardiologa koji je bio među hodočasnicima u Izraelu: Bilo je dramatično na aerodromu, rakete su padale oko nas (VIDEO)
prof. dr Tomislav Kostić - Copyright AP Photo/Fatima Shbair

„Dolazak na aerodrom bio je najdramatičniji trenutak, jer je baš tada počelo raketiranje u blizini našeg autobusa. Bilo je to klasično bombardovanje. Oni imaju PVO sistem 'Gvozdena kupola' koji je obarao rakete koje su doletale, ali to puca svuda oko vas. Bili smo u autobusu, ali smo svi morali da iz njega izađemo i da ležimo na ulici dok to nije prošlo. Onda nas je sistem njihove sigurnosne kontrole sa aerodroma preuzeo i odveo u sklonište. Ovo je bio vikend koji ću sigurno pamtiti čitavog života."

Ovako je prof. dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiologiju UKC Niš, opisao besanu noć koju je proveo sa još 54 hodočasnika na izraelskom aerodromu  “Ben Gurion” dok je oko njih buktao rat.

U organizaciji SPC i niške eparhije, u obilazak Svete zemlje i njenih svetinja iz Niša je 30. septembra krenulo 85 poklonika na čelu sa vladikom niškim Arsenijem i vladikom timočkim Ilarionom. Među njima je bio i prof. dr Kostić. Međutim, njih 55 je za dlaku prošlo kontrolni punkt između Palestine i Izraela i tako uspelo da se spase.

- Obišli smo Jerusalim i Svetu zemlju i sve je bilo u redu do poslednjeg trenutka. Imali smo problem prilikom izlaska iz Vitlajema, gde je naša grupa bila smeštena. Druga grupa je otišla u pravcu Egipta, da obiđe manastir Svete Katarine i Sinaj. U našoj grupi je bilo i 13 maturanata niške bogoslovije koji su bili na maturskoj ekskurziji. Već je bio problematičan izlazak iz Palestine, jer oni imaju tri punkta za proveru gde nismo mogli da izađemo, tako da je ceo dan trajalo to putešestvije - rekao je prof. Kostić.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Dolazak na aerodrom: "Sve puca oko nas"

- U trenutku kada smo stigli na aerodrom, došlo je do raketiranja i oko našeg autobusa. Nije to bilo tako blizu, ali je bilo vrlo neprijatno. Morali smo da izađemo napolje i da pratimo sve instrukcije izraelskih službi. Odmah su nas poslali u skloništa, a onda smo morali da smislimo plan kako da se evakuišemo. Više od 90 odsto letova bilo je otkazano i shvatili smo da je jedina nada da se naše nadležne strukture uključe u naše spasavanje. Inače, na aerodromu je bilo još Srba - ispričao nam je prof. Kostić.

On kaže da je pokloničko putovanje proteklo prema planu i da su obišli sva sveta mesta u Jerusalimu, u celom Izraelu, ali da je proces evakuacije bio izuzetno težak izazov.

- Niko iz grupe nije povređen. Nije bilo nikakve panike, nikakvog haosa. Bilo je nekih sitnih intervencija na nivou svakodnevne kardiološke problematike, ali nekih reakcija i potrebe za intervencijom nije bilo. Realno, niko nije povređen, svi su dobro, svi su se vratili živi i zdravi. Sa nama je bilo 13 maturanata niške bogoslovije, i ja bih pohvalio tu sjajnu grupu momaka, koji su možda pokazali najveću pribranost – kaže prof. dr Kostić.
 

"Maturanti su pevali u autobusu dok su oko nas padale bombe"

Dok je autobus pun hodočasnika prilazio aerodromu u Izraelu, scene su bile dramatične. A trinaest maturanata niške bogoslovije je za to vreme - pevalo.

- Mi smo slušali, a oni su pevali. Bilo je to jako emotivno i lepo. To su sjajni momci koji su nas u tim teškim momentima iskušenja ohrabrivali i smirivali svojom pesmom, uveseljavali svojim glasom.

- Aerodrom “Ben Gurion” je ogroman, a bio je poprilično pust. Sve države su slale letove za evakuaciju, a 95 odsto komercijalnih letova je bilo otkazano. Bila je prava pomama za kartama za povratak. Iz konzulata su došli da nas isprate sa spiskom, sve je bilo dobro organizovano. Tamo je bilo mnogo vojske i policije. Shvatili smo da je u tom trenutku to najbezbednije mesto možda i na čitavoj teritoriji Izraela.

 

 

Otrežnjenje posle sletanja u Beograd

Doktor Kostić je istakao da je loše vesti čuo kada je sleteo u Beograd.

- Iz svih svetskih vesti smo videli da je nakon 10 minuta od našeg poletanja aerodrom granatiran. U ovom slučaju to je bilo dosta opsežnije. Imali smo veliku sreću što smo poleteli. Da to nije bilo tada, teško da bismo poleteli u toku jučerašnjeg dana. U poslednjem trenutku smo otišli – dodaje on.

- Bilo je dramatično. Prvi put se desilo posle 50 godina od završetka rata na veliki jevrejski praznik da pokrenu ovu ofanzivu, da uđu na teritoriju, u ulice, u domove, otimali su ljude... I to ne samo u region juga, nego i u okolini gde smo mi bili. Građani Izraela su dosta bili pribrani. Očigledno su dobro utrenirani i navikli na te konfliktne situacije. Na ulicama su svi bili naoružani, počela je mobilizacija - opisao je prof. dr Kostić.

Hvala predsedniku Vučiću

- Zahvalio bih pre svega predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, koji je bio uključen u celu organizaciju, zatim svim nadležnim ministarstvima, Ministarstvu spoljnih poslova, njegovoj svetosti patrijarhu Porfiriju, koji je bio obavešten, vladiki niškom Arseniju, sa kojim smo bili na vezi, i ljudima u konzulatu koji su se stvarno potrudili da u onom haosu, gde su svi letovi bili otkazani, a komercijalni pogotovo, taj humanitarni let bude organizovan – rekao je on.

Inače, do sada su u Srbiju stigla tri aviona sa putnicima iz Izraela, a evakuacija se nastavlja i dalje.

Iz Pojasa Gaze lansirani su u subotu ujutru projektili usmereni prema južnom i centralnom Izraelu. Nakon toga, aktivirane su sirene za vazdušnu opasnost u mnogim gradovima i mestima u Izraelu. Izraelska vojska je odmah odgovorila na ovu pretnju i izvestila da su izvršili vazdušne udare na Pojas Gaze. Udari su usledili samo dva sata nakon što je teroristička organizacija Hamas iz Pojasa Gaze izvela iznenadni raketni napad na Izrael.

Žestoki sukobi traju već gotovo četiri dana.

Do ovih dešavanja je došlo nakon višemesečnih takozvanih racija koje su Izraelci sprovodili na teritoriji Pojasa Gaze i Zapadne obale, a u kojima su redovno ubijali Palestince tvrdeći da su teroristi.

U sukobima je za tri dana poginulo više od 1.600 ljudi na obe strane, a hiljade su povređene.

Vesti o ratu u Izraelu pratite na našem portalu iz minuta u minut.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike