Ekskluzivno! Otac Nenad i 40 naših hodočasnika "blokirani" u Jerusalimu: Oko nas se čuju sirene, bombe, rakete, čekamo poziv za evakuaciju!

10.10.2023

11:54

0

Grupa hodočasnika morala je da bude prebačena hitno iz Vitlejema u Jerusalim

Ekskluzivno! Otac Nenad i 40 naših hodočasnika "blokirani" u Jerusalimu: Oko nas se čuju sirene, bombe, rakete, čekamo poziv za evakuaciju!
Copyright Profimedia

Grupa od 40 pravoslavnih hodočasnika iz Srbije koje predvodi otac Nenad Popović nalazi se trenutno u Jerusalimu i čeka da bude evakuisana za Srbiju! Otac Nenad je za 24sedam izjavio da se čuju zvuci sirena, raketa i pucnjava, da među hodočasnicima ima i dece, a najveći problem pravi to što nekima ponestaju lekovi.

Grupa je došla u Izrael prošle nedelje i trebalo je sutra da se vrati za Srbiju. Otac Nenad kaže da je grupa vernika morala iz Vitlejema da pređe u subotu u Jerusalim.

- Nismo mogli prvog dana da prođemo zbog barikada i ček-pointa koji je bio zatvoren. Nekako smo uspeli da prođemo sve to i došli smo u hotel u kojem smo od nedelje - kaže otac Nenad.

- Čujemo pucnjavu, odjek bombi i granata, kao i težak zvuk aviona kao što je bio 1999. godine kod nas. Sirene se na pola sata do 45 minuta čuju. Vidim da je ovaj narod koji ovde živi navikao na sve to, ali mi smo se odvikli od toga. Mnogi prvi put čuju taj zvuk sirena i to ljudima deluje strašno. I zaista jeste strašno - kaže za 24sedam otac Nenad Popović.

Dodaje da dodatni strah uliva to što se nalaze u stranoj zemlji.
 
- Mnogi vernici su krenuli na hodočašće pa nisu ni poneli dovoljnu količinu novca, lekova... to je možda i najveći problem u svemu - dodaje otac.

AP Photo/Ariel Schalit
 

Što se tiče hotela u kojem su, otac kaže da nema klasično sklonište, ali imaju salu za sastanke koja je ispod hotela i može da se iskoristi da bi se sklonili od eventualnog napada. 

Na sreću, unutar Jerusalima nema sukoba, ali su svi hodočasnici spremni da odmah krenu ako bude potrebno.

- Trenutno su svi u svojim sobama, ali koferi su spakovani, tako da ako dobijemo poziv možemo odmah da krenemo na aerodrom. Mnogi su razmišljali da idu za Jordan i pređu preko Amana, ali dobili smo upozorenje da postoje terorističke grupe koje su po lokalnim putevima i da nije baš bezbedno da se ide u tom pravcu - rekao je on.

Troje dece među hodočasnicima

Otac Nenad kaže da je u grupi naših hodočasnika troje dece.

- Troje dece je među nama. Deca su od pet, 10 i 12 godina. Hvala Bogu, sve je u redu, ali deca prvi put čuju zvukove bombi i sirene. I nije prijatno. Trudimo se da ne bude straha i čitamo akatist u toku dana nekoliko puta, pa bar sa te strane imaju neku podršku - rekao je otac Nenad.

Inače, do hotela ih je prevezla agencija preko koje su došli u Izrael i oni bi trebalo da ih prebace do aerodroma u Tel Avivu, koji je udaljen samo četrdesetak kilometara.

- Nadam se da će sve biti u redu. Znam da se naša vlada sigurno trudi da sve odradi najbolje što može, jer svako želi dobro svojim građanima. Mi smo u stalnoj vezi sa konzulatom i želim da pohvalim počasnog konzula koji je ovde zbog stalnog kontakta sa grupom. Nažalost, nije sve u njihovim rukama i ne mogu oni sve da odrade. Odradili su ono što je njihovo časno, pošteno i korektno. Tu su uvek bili za nas, za razliku od drugih ambasada koje su zatvorene. Treba naglasiti da britansku ambasadu ne interesuje šta je sa njihovim građanima. Švajcarska je potpuno zatvorena, ne primaju nikakve pozive. Belgijska nije zainteresovana za sve to. Tako da interesovanje drugih ambasada nije korektno, za razliku od naših koji su se potrudili da svoje građane evakuišu - objasnio je otac.

Prošli kroz palestinski deo grada

On je dodao da je vojska svuda po ulicama Jerusalima i da naši vernici ne izlaze iz hotela, ali su na svoju odgovornost otišli do Crkve Hristovog Vaskrsenja.

- Da biste ušli u stari grad Jerusalim imate šest kapija. Na svih šest kapija su vojni punktovi sa vojnicima i milicijom pod punim naoružanjem. Zaustavljaju ljude na ulici. Palestince koje vide na ulici bez legitimacije odmah privode. Situacija uopšte nije naivna. Mi smo na svoju odgovornost otišli do Crkve Hristovog Vaskrsenja. Čak smo imali i liturgiju tamo. Ali smo preko noći išli, negde oko 12 sati, uz pratnju vojske koja je bila tu. Otišli smo i vratili se bez ikakvih problema - rekao je on.

AP Photo/Tsafrir Abayov
 

Inače, postoji deo Jerusalima koji naseljavaju Palestinci, ali otac Nenad kaže da su oni mirni.

- Unutar grada nije bilo sukoba zato što ga drže Izraelci koji su vrlo opremljeni. Palestinci su mirni. Mi smo slučajno juče prošli kroz muslimanski deo Jerusalima i vidim da je sve zatvoreno, vrata, prozori... niko ne izlazi na ulice od njih - rekao je otac Nenad.

Što se tiče snabdevanja, on je objasnio da sa hranom nema problema, ali lekovi su problematični za neke u hodočasničkoj grupi.

- Neki vernici iz naše grupe primaju neke posebne lekove koji ovako ne mogu da se nabave i ima ih samo u matičnim državama ili se u bolnicama uzimaju. Malo je teže doći do tih lekova, pa je to najveći razlog što insistiramo na tome da se grupa sprovede do aerodroma - kaže otac, i dodaje da Izraelci tvrde da je bezbedan put od Jerusalima do Tel Aviva, odakle su poletali naši avioni, ali prethodnih dana je i on bio granatiran.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike