Premijerka Brnabić na komemorativnoj svečanosti na stratištu u Jajincima

01.10.2023

11:37

0

Autor: I.K.

Glavne žrtve masovnih pogubljena su bili Srbi antifašisti, Jevreji i Romi

Premijerka Brnabić na komemorativnoj svečanosti na stratištu u Jajincima
Copyright RTS printscreen

Predsednica Vlade Ana Brnabić, kao izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića, predvodi danas državnu komemorativnu svečanost na stratištu u Jajincima kod Beograda.

Svečanost u Jajincima, posvećena je očuvanju dostojanstvenog sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na tom mestu u Drugom svetskom ratu.

RTS printscreen
 

 

Strelište u Jajincima je bilo najveće mesto egzekucije na teritoriji okupirane Srbije u drugom svetskom ratu. Na ovom stratištu su, prema zvaničnim, iako najverovatnije nepreciznim podacima, od leta 1941. do jeseni 1943. godine nacisti ubili 80.000 muškaraca, žena i dece.

U Jajincima su streljani ljudi zbog svoje etničke pripadnosti (jer su nacističkim zakonima obeleženi da kvare „čistotu rase“), streljani su srpski ustanici, ideološki protivnici (uglavnom komunisti), ali i nasumično uhapšeni civili, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila, a za svakog ranjenog Nemca, mora biti ubijeno 50 ljudi.

RTS printscreen
 

 

Glavne žrtve masovnih pogubljena su bili Srbi antifašisti, Jevreji i Romi.

U Jajince su redovno dovođeni i streljani logoraši iz Banjičkog logora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike