Ponovo se skrnavi sećanje: Muzej žrtava genocida osudio vožnju i turiranje automobila po grobnicama u Jajincima

14.11.2022

12:01

0

Autor: M.M.

Zbog toga što se ovakvi slučajevi ne dešavaju prvi put, Muzej žrtava genocida, imajući u vidu potrebu jačanja kulture sećanja, pozvao je sve građane da se savesno i odgovorno odnose prema mestima stradanja naših zajedničkih nedužnih predaka

Ponovo se skrnavi sećanje: Muzej žrtava genocida osudio vožnju i turiranje automobila po grobnicama u Jajincima
Jajinci - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Muzej žrtava genocida danas je najoštrije osudio vožnju i turiranje putničkih vozila po masovnim grobnicama u Spomen-području "Jajinci".

Zbog toga što se ovakvi slučajevi ne dešavaju prvi put, Muzej žrtava genocida, imajući u vidu potrebu jačanja kulture sećanja, pozvao je sve građane da se savesno i odgovorno odnose prema mestima stradanja naših zajedničkih nedužnih predaka.

Stručnjaci Muzeja žrtava genocida uočili su da su tokom prethodnog vikenda nepoznati građani vozili i turirali svoja putnička vozila po masovnim grobnicama u Spomen - području "Jajinci", a to, kako ocenjuju, nedolično ponašanje su najoštrije osudili.

Muzej poziva i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Komunalnu miliciju, odgovarajuće sekretarijate grada Beograda, JP "Zelenilo - Beograd" i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda da bez odlaganja, a u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima, identifikuju lica koja su se nedolično ponašala na masovnoj grobnici u okviru memorijalnog prostora nekadašnjeg stratišta u Jajincima.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

 

Takođe, zahtevaju od nadležnih institucija da preduzmu sve neophodne aktivnosti kako se ovakvi nedopustivi vandalski i anticivilizacijski postupci više ne bi dešavali.

U februaru ove godine skandal je izazvala jedna žena koja je naga pozirala u ovom kompleksu.

Ona je okačila sliku svog akta na Instagram uz sledeće reči:

- Ovo je fotkano u oronulom i napuštenom objektu na Autokomandi, gde je postojala šansa da neko naiđe što je kreiralo dozu tenzije i prijatne napetosti.

Tim povodom, čelnici muzeja su se i tada oglasili i istakli da se prečesto dešavaju ovakve situacije:

- Muzej žrtava genocida izražava bojazan da društvo čiji su pojedini pripadnici spremni i voljni da igraju, pevaju i zabavljaju se na stratištima i gubilištima sopstvenih predaka pokazuje znake moralnog sunovrata, te da je neophodno preduzeti intenzivne aktivnosti na obrazovanju, senzibilizaciji i afirmaciji kulture sećanja - rekli su tada predstavnici Muzeja.

Po njihovim rečima, "vršeći neprimerene i nedolične postupke na gubilištima i stratištima, obesmišljavamo žrtvu sopstvenih predaka, a sebe lišavamo brojnih i dragocenih znanja iz prošlosti, kao i iskonske ljudske potrebe da se sa poštovanjem i pijetetom odnosimo prema onima koji su svoje živote uneli u temelje naše slobode i nezavisnosti."

Nedavno je sa fejsbuk stranice Muzeja skinuto nekoliko fotografija na kojima su prikazana deca iz logora Sisak i Jastrebarsko uz obrazloženje Fejsbuka da je reč o neprimerenom sadržaju, problematično i reč je o pokušaju revizije istorije, ocenio je direktor Instituta za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac.

Beoinfo
 

Naime, jedna skinutih je objava o logoru u Sisku, uspostavljenog 3. avgusta 1942. godine, na fotografiji su prikazana mala deca, neuhranjena i polugola kako leže, a post je skinut sa stranice Muzeja jer je označen kao pornografski sadržaj.

Iz Muzeja ukazuju na to da je na Spomen - području "Jajinci" tokom Drugog svetskog rata likvidirano više desetina hiljada ljudi, ali i da su brojni memorijalni prostori, nekadašnja gubilišta civila, vojni memorijali i mesta stradanja u ovo naše vreme postali prostor za vandalsko, antiicivilizacijsko i antidemokratsko ponašanje pojedinih neodgovornih građana.

Kako dodaju, neretko ih koriste za organizaciju javnih koncerata, vožnju kola, šetnju kućnih ljubimaca, bavljenje sportskim aktivnostima, ali i kao izletišta....

Podsećaju da su još 29. decembra 2021. godine resornom Ministarstvu kulture uputili inicijativu da se toj ustanovi kulture od nacionalnog značaja na staranje i upravljanje konačno preda Spomen-područje "Jajinci" u Beogradu te da je, nakon što su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić podržali inicijativu, podržala je i ministarka kulture Maja Gojković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike