Danas je Dan žalosti zbog tragedije na KiM: Ovo su obaveze i sankcije ako ih neko prekrši

27.09.2023

06:39

0

Autor: I.K.

Proglašen je Dan žalosti zbog ubistva trojice Srba i policajca u Banjskoj na Kosovu i Metohiji

Danas je Dan žalosti zbog tragedije na KiM: Ovo su obaveze i sankcije ako ih neko prekrši
Copyright AP Photo

Vlada Republike Srbije proglasila je 27. septembar 2023. godine za Dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. Podsetimo, u sukobu Srba sa Kosova sa tzv. kosovskom policijom ubijena su trojica Srba i jedan policajac.

Prema Zakonu o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Sbije, on se proglašava posle naročito teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera. Dan žalosti može se proglasiti i u slučaju smrti ličnosti koja je imala visoke zasluge za zemlju, kao i povodom nekog tragičnog događaja, kad Vlada tako proceni. Odluku o proglašenju i trajanju dana žalosti donosi Vlada Srbije, a ne može da traje duže od tri dana.

Počinje u ponoć, a završava se u 24 sata onog dana koji je određen za poslednji dan Dana žalosti. Dan žalosti se prvenstveno obeležava spuštanjem zastava na pola koplja na institucijama, uz odgovarajuće osvetljenje noću. Poslodavac se obavezuje da omogući zaposlenima da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu nastradalim ljudima u nesreći zbog koje je dan žalosti proglašen.

Radiodifuzne organizacije za informisanje javnosti dužne su da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan proglašenja dana žalosti emituju odluku o njegovom proglašenju, obaveste javnost o skupovima sećanja koje tim povodom organizuju nadležni organi Republike Srbije, da umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti, da usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti. 

Dnevne novine na ovaj dan moraju da se štampaju u crnoj boji, a na prvoj strani moraju da objave odluku o proglašenju dana žalosti.

Kada je reč o obrazovnim ustanovama, dan žalosti se obeležava minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti. Muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture takođe su obavezni da svoje programe prilagode danu žalosti.

Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem zastave Srbije i sportskih klubova na pola koplja. Ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja, onda se na pola koplja spušta i zastava međunarodnih sportskih organizacija. Pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

M.M./ATAImages
 

 

Za vreme dana žalosti nije dozvoljeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Nadzor nad sprovođenjem Zakona o obeležavanju dana žalosti obavljaju MUP i resorna ministarstva kulture, informisanja i obrazovanja. Ako se utvrdi propust, nalaže se otklanjanje nedostataka i biće pokrenut prekršajni postupak.

Za kršenje zakona predviđena je kazna od 50.000 do 200.000 dinara za pravna lica, odnosno od 2.000 do 10.000 dinara za fizička lica koja na javnom mestu namerno povrede obavezu obeležavanja dana žalosti.

Novčana kazna od 5.000 do 20.000 dinara predviđena je za prekršaj koji počini odgovorno lice u državnom organu, odnosno od 5.000 do 50.000 dinara ako taj prekršaj počini preduzetnik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike