Saučešće zbog policajca, za ubijenim Srbima ne žale?! Oglasio se Stejt department

26.09.2023

10:12

0

U selu Banjska je u nedelju došlo do sukoba lokalnih Srba i tzv. kosovske policije, pri čemu su poginula četvorica Srba i jedan albanski policajac

Saučešće zbog policajca, za ubijenim Srbima ne žale?! Oglasio se Stejt department
Stejt department - Copyright Profimedia

Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju, kako je naveo, "koordinisane nasilne napade" na tzv. kosovsku policiju u Banjskoj 24. septembra i pozivaju Beograd i Prištinu da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije.

"Dakle, pre svega, mi najoštrije osuđujemo koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju. Izražavamo duboko saučešće porodici narednika kosovske policije koji je nastradao na dužnosti. Počinioci ovog zločina moraju biti pozvani na odgovornost kroz transparentan istražni proces. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, osiguraju bezbednost i vladavinu prava i vrate se dijalogu uz posredovanje EU“, saopštio je Miler na pres konferenciji, prenosi Pavlovic Today.

Na pitanje Pavlovic Today da li će, s obzirom na to da tzv. kosovsku policiju delimično finansiraju SAD, zatražiti istragu o mogućoj prekomernoj upotrebi sile i policijske brutalnosti, posebno u svetlu prijavljene upotrebe snajpera, Miler je rekao da je video izveštaje, ali da, prema njegovim saznanjima, "oni nisu potvrđeni i da neće da govori o njima".

Podsetimo, u noći između subote i nedelje u selu Banjska došlo do sukoba lokalnih Srba i tzv. kosovske policije u kojem su poginula četvorica Srba i jedan albanski policajac.

Nastradali su Igor Milenković i Bojan Mijailović iz Zvečana kao i Stefan Nedeljković iz Zvečana,  dok je identitet četvrtog za sada nepoznat.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike