Predsednik Vučić: Vojska Srbije mnogo napredovala - različiti nivoi nekad i sad

15.09.2023

18:12

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije obišao je i sisteme PVO Mistral, za niskoleteće avione, helikoptere i dronove

Predsednik Vučić: Vojska Srbije mnogo napredovala - različiti nivoi nekad i sad
Srbija nikad bolje naoružana - Copyright Tanjug/Radule Perišić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, tokom obilaska prikaza naoružanja i sposobnosti Vojske Srbije u Nišu, rekao da nije u mogućnosti da poredi Vojsku Srbije kakva je danas i kakva je nekad bila, jer su u pitanju različiti nivoi.

Prema njegovim rečima, to bi bilo poređenje nemogućih stvari. Kako kaže, ovo nisu iste vojske, nije ista snaga, niti isti kalibar.

"Srbija je mnogo napredovala po tom pitanju. Mora namenska još mnogo da napreduje, moramo još mnogo toga da kupimo. Neke stvari nam stižu, ne mogu da govorim o tome. Mi to nazivamo igračkama, ali igračke nisu svakako. Važne su za opstanak Srbije. U pitanju je nešto što suštinski menja poziciju Srbije", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije obišao je i sisteme PVO Mistral, za niskoleteće avione, helikoptere i dronove.

Obilazeći prikaz naoružanja Vučić je rekao da je zadovoljan nabavkom transparentnih magacina za municiju.

Tanjug/Radule Perišić
 

"Tražili smo transparentne magacine, vojnik mora da zna u svakom trenutku koliko mu je municije ostalo u magacinu. Bezveze je da ne zna da li ima 8, 16 ili 25 metaka", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije pohvalio je Zastavin kundak sa obrazima i istakao da je neophodno nabaviti još bolju opremu za noćno izviđanje i kamuflažu.

Tokom prikaza vojnog naoružanja Nišku tvrđavu danas su nadletali "migovi 29" i "orlovi", kao i helikopteri, a kako je Vučić rekao treba da stigne još 11 ili 12 novih helikoptera.

Tokom obilaska prikazan je i deo opreme atomsko biološko hemijske službe VS, a Vučić, je rekao da što pre treba nabaviti vozila za nuklerano hemijsko izviđanje.

Rekao je i da je nedavno stiglo 118 borbenih vozila američke proizvodnje i da se na njih dugo čekalo, a da su u pitanju vozila koja mogu da zaustave tenkove.

Vučić je posmatrao i vežbu obučenih vojnih pasa, kao i vežbu gađanja hladnim oružjem pripadnika 63. padobranske brigade.

Pored ostalog obišao je i modernizovanu jedinicu za komunikacije, izviđački bataljon kopnene vojske, kao i sredstva oklopnih jedinica, artiljerije, ratnog vazduhoplovstva...

Tanjug/Radule Perišić
 

Istakao je da je raketna artiljerija najvažnija, dok je obilazio PVO sistem "pancir", navodeći da je on najpogodniji za zaštitu od dronova i niskoletećih helikoptera i da pancirnog oružja treba još.

Prikazani su mu i samohodna haubica "Nora", modernizovani sistem "Oganj", kao i sredstva u razvoju...

"Srbi vole vojsku"

Prikazu vojnog naoružanja u Nišu prisustvovao je i veliki broj građana, a Vučić je ocenio da retko gde kao na jugu Srbije narod voli vojsku.

Predsednik je zamolio pripadnike vojske da umesto da prikaz traje danas do 19.00 časova, da produže do 20 ili 21 sat.

"Da Nišlije vide svoju vojsku i oružje, ostanite i duže da Nišlije vide", poručio je Vučić.

Predsednik je pitao pripadnike vojske da li su zadovoljni novim uniformama i da li su zadovoljni i poželeo im srećan rad.

Vučić je pogledao zaštitne šlemove, zaštitne naočare, komplet prsluk sa zaštitnom keramičkom pločom nivoa zaštite 3, zaštitom za laktove i kolena...

Tanjug/Printscreen
 

Pogledao je ruski protivoklopni sistem Kornet, zatim protivoklopni raketni sistem 9K111, dalekometnu snajpersku pušku, automatski bacač granata, minobacace koji koriste različite kalibre, pušku Crna strela...

Vučić je pitao vojnike da li imaju dovoljno bojeve i vežbovne municije, zatim je pogledao streljačko naoružanje specijalnih jedinica i puške Scar, hekler, modularne.

Vučiću su prilazili građani i deca da ga pozdrave i slikaju se sa njim.

Na današnjem prikazu izložen je velik broj borbenih i neborbenih sistema, brojno naouružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Obilasku prikaza naoružanja prisustvuju i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Miloš Vučević i ministar policije Bratislav Gašić.

Izložena vojna oprema i naoružanje izazvali su veliku pažnju građana koji su se u velikom broju okupili na tvrđavi i razgledaju prikazanu opremu.

U okviru prikaza biće izveden nalet vazduhoplova i ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Na danšnjem prikazu biće izložen velik broj borbenih i neborbenih sistema, brojno naouružanje, vojna oprema, kao i proizvodi srpske odbrambene industrije.

Srbija danas mnogo snažnija i jača i nastaviće da se razvija

"Naša država je mnogo snažnija"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Nišu, posle prikaza naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, da je Srbija danas mnogo snažnija i jača i da će nastaviti da se razvija.

"Srbija je danas mnogo snažnija i jača nego što je do pre samo nekoliko godina bila i nastaviće da se razvija, ne samo u vojnom smislu, već i u privrednom smislu i u smislu broja zaposlenih i izgrađenih kilometara puta, pruga, kao i novih bolnica i škola. To je ono čime možemo da se dičimo", rekao je Vučić.

To je ono što našoj zastavi, slobodi i našem jedinstvu daje smisao, dodao je predsednik.

Čestitao je praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svim građanima i Srbma širom sveta i poručio da ma koliko granica da nas deli, niko ne može da nam uzme pripadnost istom rodu i isti srpski jezik i srpska trobojka.

Tanjug/Radule Perišić
 

Toga se nikada nećemo odreći i uvek ćemo pripadati istom narodu i to sa ponosom isticati, poručio je Vučić.

"Što se tiče naše vojske, mi smo i danas i prethodne nedelje dobili značajna pojačanja u oruđu i oružju i tek će toga biti. Nastavljamo da se razvijamo, ogroman novac ulažemo, neproporicionalno veliki u odnosu na našu ekonomsku snagu. Ali, mi smo jedina vojno neutralna zemlja u ovom delu sveta, kao i BiH zahvaljujući Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

Kaže da smo, ipak, de fakto u okruženju zemalja koje pripadaju jednom vojnom bloku.

"A mi želimo ljubomorno da čuvamo svoju vojnu neutralnost i da sami brinemo o svom nebu, svojoj zemlji i deci i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti. Nećemo da pripadamo nijednom bloku. I dičimo se činjenicom da smo slobodna i slobodarska zemlja i dičimo se svojom crveno plavo belom trobojkom i dičimo se svojom snažnom i sve efikasnijom vojskom. Neka živi Srbija i srećan praznik svima", poručio je Vučić.

Bonus video:

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike