Rusko moćno oružje čuva naše nebo i kopno: "Kornet" koji probija sve, oklopni automobil sa termovizijskom kamerom (FOTO/VIDEO)

06.01.2022

07:40

0

Naša vojska se pojačala s nekoliko ozbiljnih aduta koji će održavati bezbednost zemlje na najvišem nivou

Rusko moćno oružje čuva naše nebo i kopno: "Kornet" koji probija sve, oklopni automobil sa termovizijskom kamerom (FOTO/VIDEO)
vojska srbi rusi - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić/Profimedia

Vojska Srbije se iz dana u dan pojačava, što putem donacija velikih prijatelja, što iz same nabavke.

Poslednjih nedelja u žiži javnosti je opremanje naših snaga, o čemu smo razgovarali s vojnim analitičarem Vladom Radulovićem.

Ističe da Srbiju u budućnosti čeka nabavka raznih helikoptera, sistema "Pancir", ali i jedinica za protivelektronska dejstva.

24sedam/Goran Sivački
 

- Do sada su, pored donacije "miga 29", čiji smo remont i modernizaciju platili oko 185 miliona evra, kupljeni i četiri desantno-jurišna helikoptera Mi-35 i pet srednjih transportnih višenamenskih Mi-17v5 - istakao je Radulović.

Podsetimo, krajem novembra 2020. godine u Nišu je održan prikaz ruskih tenkova T-72MS, koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih.

Ti tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, Srbija je od Rusije dobila i 30 oklopnjaka BRDM-2.

Takođe, ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da to oruđe ima mnogobrojne prednosti i odgovara uslovima Balkana.

Dosta pažnje izazvao je i protivoklopni raketni sistem "Kornet", o kom se možda i najviše priča, a na šta je poseban akcenat stavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Pre nekoliko dana pripadnici srpske armije predstavili su najsavremeniji protivoklopni sistem "Kornet", navodeći da služi za uništavanje oklopnih vozila, savremenih tenkova i utvrđenih objekata i ističući da niko u regionu nema takvo borbeno sredstvo.

Ukazali su na to da "Kornet" ima termovizijski nišan, kao i da je bolji od sistema "Fagot", budući da ima domet od osam kilometara, za razliku od "Fagota" čiji je domet dva i po kilometra.

Tom prilikom oglasio se i predsednik Vučić, rekavši da je "Kornet" važno defanzivno sredstvo za odvraćanje svakog od potencijalne agresije na našu zemlju.

"Kornet" probija oklop debljine od 1.100 do 1.300 milimetara, bolji je od američkog "Džavelina" i lako je prenosiv kamionom ili helikopterom.

- Kupljen je i sistem PVO "Pancir S1", a dobijeni su kroz donaciju 30 tenkova T-72MS i BRDM-2MS. Nedavno je nabavljen i protivoklopni raketni sistem "Kornet" - rekao je Radulović za naš portal.

Šta je Srbija dobila/pazarila od naoružanja?

  "Mig-29"

Lovac "mig 29" (vojna oznaka L-18 za "mig-29" i NL-18 za "mig-29 UB") namenjen je za lovačka i vatrena dejstva u sekundarnoj nameni, danju i noću, u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima.

Vojska poseduje i lovačke avione "mig 21", kao i lovca-bombardera pod nazivom "orao", koji je namenjen za vatrena dejstva po objektima na zemlji u povoljnim meteorološkim uslovima, danju i noću. 

Lovački avion „mig 21“ je lovac namenjen za lovačka i vatrena dejstva u sekundarnoj nameni, danju i noću, u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima.

Jedan od najznačajnijih borbenih aviona svetske istorije "mig 21" leti na Balkanu još od 1962. godine. Tada su na aerodrom „Batajnica“, u sastav 204. lovačkog puka, ušli prvi primerci "miga 21" F-13. U narednim nabavkama, sve do 1983. godine, u RV i PVO uvršten je 261 avion "mig 21", u 11 varijanti, u osnovnoj nameni lovca dvoseda za obuku i trenažu pilota nadzvučne avijacije i izviđača. Helikopter Mi-35

Vojska Srbije je nabavila četiri ruska helikoptera Mi-35 pre tri godine, a ovog puta isto toliko.

Helikopteri Mi-35 (vojna oznaka HB-47) u osnovnoj nameni upotrebljavaju se za izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama Kopnene vojske. 

Mogu izvoditi i dejstva po ciljevima u vazdušnom prostoru, vršiti vazdušni transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desantiranja timova. Nalaze se u sastavu 714. protivoklopne helikopterske eskadrile. 

  "Pancir S1"

Artiljerijsko-raketni sistem za PVD "Pancir S1“ namenjen je za protivvazdušnu odbranu značajnih političko-administrativnih, industrijskih i vojnih objekata od dejstva i izviđanja iz vazdušnog prostora, te zaštitu jedinica i sredstava ratne tehnike na maršu.

Artiljerijsko-raketni sistem za PVD "Pancir S"“ omogućava uništenje aviona, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, visokopreciznog oružja, upravljanih avio-bombi i bespilotnih letelica u svim uslovima gađanja.

Može gađati široki spekatar ciljeva, efektivne radarske površine veće od 0,03 m2, brzine leta do 1.000 m/s sa verovatnoćom od 0,8 do 0,9, uključujući i u uslovima masovnih naleta u uslovima aktivnih i pasivnih smetnji.
 
Raketni sistem "Kornet"

"Kornet" je moderna ruska prenosiva protivoklopna vođena raketa (POVR) namenjena za upotrebu protiv osnovnih borbenih tenkova. Uveden je u službu ruske vojske 1998. Naziv raketnog sistema je "Kornet 9K135 ".

Ne postoji tenk, oklopno vozilo ili bunker koji ruski prenosni protivoklopni sistem "Kornet" ne može da uništi. Tako kažu fabrički podaci i ispitivanja na poligonima, ali i podaci sa terena.

"Kornet 9M133" konstruisao je čuveni zavod u gradu Tulu, a napravljen tako da posada od dva vojnika može brzo da zauzme položaj i lansira raketu na cilj. Prvobitni domet bio je pet i po kilometara, a razorna moć bila je zastrašujuća. Tandem, odnosno dupla kumulativna bojeva glava, može da probije više od metra pancirnog čelika i prethodno uništi aktivni i reaktivni oklop. Probojnost betona je od tri do tri i po metra.

Dobro uvežbana posada mogla je za manje od jednog minuta da zauzme položaj i lansira raketu koju operater laserski navodi na cilj. Raketa do maksimalnog dometa leti 22 sekunde. "Kornet" može da gađa i cilj koji se kreće brzinom od 70 kilometara na čas ili sve tenkove i najveći broj oklopnih vozila na terenu. Težina celog sistema sa raketom i lansirnom jedinicom je 67 kilograma, zbog čega posadu čine fizički jači vojnici. "Kornet" je takođe ugrađivan na kupole oklopnih vozila.

Postoji i guseničar sa posadom i borbenim kompletom od 16 raketa.

Kako su se razvijala oklopna vozila i protivoklopni sistem, "Kornet" je imao ograničeni domet i počeo da biva podložan ometanju. Zato su stručnjaci napravili novi "Kornet" E i EM, koji se lansira i sa oklopnih vozila i ima veći domet, veću probojnu moć i otpornost na ometanje. Radi po principu – ispali i zaboravi, odnosno raketa se automatski navodi na cilj, a posada i lanser brže napuštaju položaj. Domet protivoklopne rakete je osam kilometara, probojnost tandem kumulativne bojeve glave je 130 centimetara pancirnog čelika posle reaktivnog oklopa, kao i tri do tri i po metra armiranog betona.

U skladu sa iskustvima iz borbenih dejstava, razvijena je i termobarična bojeva glava, konstrukcijski slična tandem kumulativnoj bojevoj glavi. S tim da prva glava razbija zid bunkera, a druga uništava ljude i borbena sredstva unutar objekta. Domet termobarične glave je 10 kilometara. Raketa sa novog sistema leti do maksimalnog dometa za manje od 30 sekundi. Novo rešenje je lanser sa osam raketa na oklopnom vozilu "tigar M" i još osam raketa u vozilu. "Kornet" je deo nove borbene kupule "Berežok" za ruska oklopna vozila, BMP, BMD ili "Terminator", poznatiji kao ubica tenkova.

Još nije potvrđeno da je neki uređaj uspeo da zaslepi laser sa "Korneta". Tenk T-72MS 

Modernizovana je varijanta tenka T-72. Modernizacija tenka izvršena je u 61. oklopno-remontnom zavodu (BTRZ) u Ruskoj Federaciji. 

Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 km/čas. Naoružan je topom 125 mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom KORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

  Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS

Namenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izviđanja na zemlji i vodi. Osim toga, može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa neprijateljskim osiguravajućim jedinicama, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

Opremanjem izviđačkih jedinica Vojske Srbije oklopno-izviđačkim automobilom BRDM-2MS unapređena je, pre svega, sposobnost osmatranja, nišanjenja i gađanja noću. 

Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS je opremljen termovizijskom kamerom koja omogućava uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 km, a raspoznavanje na dva kilometra. Sredstvo ima stabilisanu kupolu u dve ravni i može uspešno gađati ciljeve iz pokreta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike