Crveni vatreni mrav stigao u Evropu! Entomolog Žikić upozorava: Ima ubod poput ose i opasan je za ljude!

13.09.2023

19:56

0

Autor: I.K.

Istraživači su identifikovali 88 gnezda crvenih vatrenih mrava

Crveni vatreni mrav stigao u Evropu! Entomolog Žikić upozorava: Ima ubod poput ose i opasan je za ljude!
Copyright Profimedia

Ovo je poziv na hitnu reakciju, upozoravaju naučnici nakon vesti da je crveni vatreni mrav, jedna od najinvanzivnijih vrsta na svetu, prvi put pronađena u Evropi.

Kako je pokazalo najnovije istraživanje, identifikovano je 88 gnezda crvenih vatrenih mrava (Solenopsis invicta) na pet hektara u blizini grada Sirakuze na Siciliji u Italiji.

- Ovo je jedna od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo, rekao je glavni autor studije Matia Menčeti, istraživač sa Instituta za evolucionu biologiju u Španiji.

Stručnjak za invazivne insekte sa Univerziteta u Lozani, Kleo Bertelsmejer upozorava takođe da je ovo otkriće poziv za hitnu akciju.

- U suprotnom, biće prekasno, upozorava on.

Crveni vatreni mrav je poreklom iz Južne Amerike, ali se tokom prošlog veka proširio po većem delu SAD, Meksika, Kariba, Kine i Australije. Pojedinačni primerci pronalaženi su tokom godina u uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Holandiji, ali je ovo prvi put da su nađene njegove kolonije, što bi značilo da se naselio.

- Pronalaženje ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali smo znali da će ovaj dan doći, rekao je Menčeti.

Ono što seje strah jeste činjenica da je vrlo štetan po poljoprivredne kulture, ali i po ljude zbog otrovnog uboda. Smatra se jednom od najrazornijih invazivnih vrsta, koja može brzo da formira "super kolonije" sa više matica.

Godišnje pravi štetu koja se meri milijardama

Crveni vatreni mrav je peta najskuplja invazivna vrsta na svetu. Svake godine, na prostorima na kojima je već naseljen, kao što su Meksiko, Karibi, Australija i SAD, napravi štetu od 6 milijardi dolara.

Ovi insekti mogu da budu agresivni kada su uznemireni i imaju bolan ubod, koji iritira kožu i može da izazove alergijske reakcije. Šteti usevima i lokalnim ekosistemima, a zabeleženi su slučajevi i gde je oštetio električnu opremu kao što su automobili i računari. Razorniji je po ekosisteme od drugih vrsta mrava, insekata i biljojeda.

Prof. Vladimir Žikić, entomolog, ističe da ovi mravi prave problem na prostorima gde razviju gnezda odnosno kolonije, tamo gde je matica-kraljica.

- Koliko znamo jedine kolonije su nađene u Italiji, na ostalim mestima u Evropi su zabeleženi samo sporadični slučajevi. Smatraju se opasnim jer za razliku od drugih, evroazijskih mrava, odomaćenih na našim prostorima, ovi imaju žaoke, poput ose, tako da je njihov ubod otrovan, objašnjava prof. Žikić za 24sedam.

Činjenica da ovakve vrste na novim teritorijama nemaju prirodne neprijatelje može da predstavlja problem sve dok se ne napravi balans.

Profimedia
 

 

- Ovi mravi bodu biljke i tako ih suše da bi sebi pravili prostor gde bi živeli, to je jedan od razloga što predstavljaju opasnost po eko-sisteme, naglašava prof. Žikić.

Istraživači procenjuju da bi ovi mravi mogli da napadnu 7 odsto evropskog kontinenta, te da bi mogli da zarazi polovinu evropskih urbanih područja.

- Kada stignu na nove teritorije, mravi mogu da lete i šire se lokalno uz pomoć vetra. Klimatski uslovi su pogodni za S. invicta bolje od verovatno bilo koje druge vrste mrava, kaže entomolog Džejms Veterer sa Florida Atlantik univerziteta.

Budući da je Sicilija veliki izvoznik pomorandži, limuna, ukrasnih maslina i drugih mediteranskih biljaka, istraživači upozoravaju da tu preti rizik od daljeg širenja ovih štetnih i opasnih mrava na celo područje Mediterana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike