I dalje raste broj obolelih od groznice Zapadnog Nila: Institut "Batut" objavio najnovije podatke

11.09.2023

16:37

0

Autor: I.K.

U državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice prijavljeno je ukupno 387 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila

I dalje raste broj obolelih od groznice Zapadnog Nila: Institut "Batut" objavio najnovije podatke
Ilustracija - Copyright Freepik

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” objavio je najnovije podatke u vezi sa oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila. 

Prema poslednjim podacima, registrovano je ukupno 69 slučajeva, i to na teritoriji Grada Beograda (19), Južnobačkog (20), Zapadnobačkog (7), Sremskog (7), Južnobanatskog (4), Srednjobanatskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Mačvanskog (2), Nišavskog (1), Severnobanatskog (1) i Pomoravskog (1) okruga. Među obolelila je 40 osoba muškog i 29 osoba ženskog pola, starosti od 18 do 89 godina.

U državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice prijavljeno je ukupno 387 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila i to u: Italiji (203), Grčkoj (100), Francuskoj (18), Mađarskoj (19), Rumuniji (39), Nemačkoj (3) Španiji (4) i Kipru (1). Registrovano je i 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (13), Italiji (9), Rumuniji (6) i Španiji (1).

U Severnoj Makedoniji prijavljen je jedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca. Radi smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike