Pržićemo se do kraja septembra, a verovatno i u oktobru! Stiže Haron iz Afrike, temperature preko 30 stepeni!

11.09.2023

16:27

0

Najtoplije će biti u Vojvodini i Mačvi, a najtopliji gradovi Sombor, Loznica i Leskovac

Pržićemo se do kraja septembra, a verovatno i u oktobru! Stiže Haron iz Afrike, temperature preko 30 stepeni!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prema poslednjim prognozama meteorologa, imaćemo produženo leto sve do kraja septembra, a verovatno i u oktobru!

- Haron, afrički anticiklon, dolazi nam ove nedelje i donosi avgustovske temperature, koje će u utorak i sredu biti od 30 do 34 stepena. Najtoplije će biti u Vojvodini i Mačvi, a najtopliji gradovi Sombor, Loznica i Leskovac - objavio je meteorolog Ivan Ristić.
Ristić objašnjava da je početkom septembra došlo do promene meteorološke situacije pa je nakon velikih vrućina i požara usledio razvoj visinskih ciklona.

- Fenomen se zove omega blok zato što visinske meteorološke mape, odnosno, geopotencijal na 500 milibara, izgleda kao slovo omega. Imali smo dva visinska ciklona, jedan nad Španijom, drugi iznad Grčke, u Jonskom moru, i afrički anticiklon. To je taj greben, potkovica, slovo omega – rekao je Ristić.

On je objasnio da su ovogodišnje vremenske neprilike nastale zbog povećane temperature mora što je retka pojava.

- Nema pravila kada će se javiti omega blok sistem, a sada kada se javio imamo problem jer imamo dva jaka ciklona, i zato je bilo toliko padavina, dok je u središtu “potkovice” toplo. U pitanju je retka pojava, nije standardna i nije vezana za godišnja doba. Važno je pomenuti topli vazduh iz zapadne Evrope koji prave rekordne temperature za ovu godinu – objašnjava Ristić.

Visoke temperature u septembru, od preko 30 stepeni, nisu ipak naučna fantastika, iako su znatno iznad proseka. Kako su ranije obelodanili iz RHMZ, jedna od najtoplijih bila je 1946. godina, kada su veoma visoke temperature zabeležene od 6. do 9. septembra, a najviša dnevna temperatura tog 9. septembra bila je na granici 42 stepena.

Tv Pink Printscreen
Ivan Ristić

 

- Nije da se nije dešavalo ovako toplo vreme. Prosečne maksimalne temperature za Beograd za prvu dekadu septembra su između 24 i 26 stepeni - rekao je ranije Goran Mihajlović iz RHMZ.

Osim produženog, bonus leta koje je pred nama, ove godine imali smo i iskustva sa superćelijskim olujama. Kako je istakao naš poznati meteorolog Nedeljko Todorović "taj termin je poznat odavno, ali nije bilo zastupljen u medijima".

- Jednoćelijske oluje imaju životni vek oko 50 minuta, dok superćelijske mogu trajati od nekoliko sati do jednog dana, i nose sa sobom jak vetar i vremenske nepogode. Kod nas te pijavice dostižu brzinu do 200 kilometara na sat, što je za Ameriku uobičajeno. Poslednje nevreme u Beogradu nije bilo propraćeno pijavicom, ali je nevreme u Bačkoj imalo pijavicu što potvrđuju i snimci sa lica mesta - rekao je Todorović.

On je istakao da u toku 2022. godine nije bilo zabeleženih slučajeva pijavica na prostoru Srbije, dok se 2021. godine jedna dogodila na planini Tari.

Prema sezonskoj prognozi RHMZ, srednja sezonska temperatura vazduha ove jeseni biće iznad proseka, sa odstupanjem do jednog stepena.

- Vrednosti srednje sezonske temperature vazduha od 11 do 14 stepeni, u višim predelima od 6 do 10. Broj letnjih dana (sa temperaturama 25 i više stepeni) od 13 do 20 u nižim predelima, a na planinama do četiri dana. Broj mraznih dana (temperatura da se spusti ujutro ispod nule) u nižim predelima od šest do 18, a na planinama od 20 do 30 dana - stoji u prognozi RHMZ.

Kako navodi Republički hidrometeorološki zavod, broj kišnih dana koji nas očekuje može dostići i broj 50. 

- Jesenja količina padavina iznad proseka, od 150 mm do 230 mm, u brdsko-planinskim predelima do 290 mm. Broj kišnih dana od 25 do 40, a u brdsko-planinskim predelima do 50 - dodali su iz RHMZ.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Informer

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike