Završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije: Predsednik Vučić poslao snažnu poruku - "Bićemo još jači!" (FOTO/VIDEO)

09.09.2023

11:02

0

U prve oficirske činove promovisano je 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije

Završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije: Predsednik Vučić poslao snažnu poruku - "Bićemo još jači!" (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije održava se velika svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

U prve oficirske činove promovisano je 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Tanjug/Tara Radovanović

 

 

Održan defile novih potporučnika Vojske Srbije

Uz zvuke "Marša na Drinu" novi potporučnici Vojske Srbije marševskim korakom napravili su krug ispred platoa kod Skupštine Srbije.

Printscreen/RTS
 

Program svečanosti upotpunili su i naleti vazduhoplova Vojske Srbije.

Printscreen/RTS
 

 

Hor ansambla "Stanislav Binički" izveo numeru “Oj Srbijo, mila mati".


Printscreen/RTS
 

Čak su i kadeti zapevali uglas numeru "Marš na Drinu".

Major Nikola Mihajlović avionom MIG-29 preleteo je iznad Doma Narodne skupštine i obratio se iz aviona. On je čestirao oficirima nakon čega su mladi potporučnici tradicionalno bacili šapke uvis!

Printscreen/RTS
 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima

- Uvažene zvanice, poštovani kadeti, oficiri i podoficiri, učenici, uvaženi roditleji, bake i deke, dragi građani, vojvoda Mišić je davno rekao da se u boju lako gubi glava, ali isto tako i obraz. Ja ću vama pokušati da se obratim iz glave, budući da znam kakvo vam vreme i breme predstoji. Lepo i časno je biti vojnik Srbije, ništa časnije od toga nema, ali vam taj posao neće biti lak. Sećaćete se vašeg školovanja kao nešto lepo - istakao je.

Tanjug/Printscreen
 

- Hvala vam što po kiši, suncu i snegu obavljate ne lake zadatke. Kada kažem teško vreme i breme, mislim na situaciju na svetu za koje nismo ni krivi ni dužni. Mi vojsku gradimo, u nju ulažemo više nego ikada. Pitajte vaše starije kolege, videćete koliko je danas lakše nego predhodih godina. Danas je standard vojnika mnogo veći i neće vaši roditelji da brinu da li ćete da preživljavate i godinama da budete podstanari, sve žemo to rešavati. Ali morate da znate da vojska mora da reaguje u svakom trenutku. Zato ćemo da vas naoružavamo. Daćemo sve da čuvamo mir, ali, dragi oficiri, uvek morate da znate da samo svojom snagom, hrabrošću, ozbiljnošću i odgovornošću možemo naš narod i zemlju da sačuvamo - istakao je i dodao:

- Videćete, bićemo sve jači, a mi od vas nismo mogli da dobijemo jače! Neka živi Vojska Srbije, živela Srbija - završio je predsednik.

Tanjug/Printscreen
 

Počela svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije

Tanjug/Printscreen
 

Promociji oficira Vojske Srbije prisustvuje i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je najuspešnijima uručio sablje.

Prisutnima se obratio prvi u rangu Đorđe Pešić koji jeporučio da "nema toga što se za otadžbinu ne može dati".

- Prilika da vam se obratim je istovremeno i čast i odgovornost. Mi oficiri Vojske Srbije od prvog koraka učimo kako da nosimo najveći teret. U ime cele klase kažem, bilo je zadovoljstvo koračati ovim putem.

Kadeti su se pre svečanosti pripremali, a i juče u 18 časova je održana i generalna proba 

Ove godine Vojnu akademiju završilo je 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završilo je 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike