Grmi nad prestonicom! "Gazele", "orlovi" i "laste" prepliću se na nebu, vojska se užurbano sprema a dolazi i predsednik!

08.09.2023

08:08

0

Autor: I.K.

Svečanost počinje predajom raporta predsedniku države Aleksandru Vučiću

Grmi nad prestonicom! "Gazele", "orlovi" i "laste" prepliću se na nebu, vojska se užurbano sprema a dolazi i predsednik!
Copyright Milos Tesic/ATAImages/A.K.

Kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, njih 175, biće promovisano u prve oficirske činove na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine Srbije u subotu 9. septembra od 11 časova. Generalna proba održaće se danas, u petak od 18 časova, takođe ispred Doma Narodne skupštine.

Vojnu akademiju završava 148 kadeta i kadetkinja 143. i 144. klase Vojne akademije, među kojima je 10 kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Medicinski fakultet VMA završava 27 mladića i devojaka iz 9. klase Medicinskog fakulteta VMA.

Milos Tesic/ATAImages/A.K.
 

Svečanost počinje predajom raporta predsedniku države Aleksandru Vučiću, sledi smotra strojeva kadeta, svečani defile, doček zastave i intoniranje državne himne. Biće pročitan ukaz o promovisanju kadeta u činove potporučnika, posle čega će pojedinim kadetima biti uručene nagrade.

Prema protokolu svečanosti, najboljim kadetima biće uručene sablje sa posvetom.

Najbolji kadeti Vojne akademije su Đorđe Pešić, prvi u rangu u vidu Kopnene vojske, sa opštim uspehom 9,62, Viktor Teodosić, prvi u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO, sa opštim uspehom 8,85, i Milica Marinković, prva u rangu u službama, sa opštim uspehom 9,48. Najbolja kadetkinja Medicinskog fakulteta VMA je Dijana Đokić, koja je ostvarila opšti uspeh od 9,91.

Program svečanosti uveličaće i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Reprezentativnog orkestra Garde. Očekuje se nalet aviona J-22 orao, MIG-29 i lasta, kao i helikoptera Mi-17, gazela, H-145M i Mi-35.

Milos Tesic/ATAImages/A.K.
 

 

Zbog uvežbavanja protokola svečane promocije, vazduhoplovi Vojske Srbije nadletaće Beograd u više navrata sve do 9. septembra.

Potpukovnik Miša Živković istakao je gostujući na TV Pink da je ova svečanost izuzetno važna sa aspekta kadeta, jer oni tada i zvanično postaju pripadnici Vojske Srbije i dobijaju čin potporučnika.

Tv Pink Printscreen
kadetkinja Dijana Đokić

 

Kadetkinja Dijana Đokić, koja je ostvarila najbolji uspeh na VMA, rekla je da je još u osnovnoj školi odlučila da će biti u medicini, kao i da je od malena imala kontakt sa uniformom, te da je ova sinteza bila logičan izbor.

-Ljubav prema vojsci se rodila zahvaljujući tati, koji je pripadnik Vojske, tako da sam odmalena imala kontakt sa uniformom, pa je izbor Mediicnskog fakulteta na VMA bio logičan izbor. Povrh svega Vojno-medicinska akademija me je fascinirala što svojim izgledom, a i činjenicom da je jedna od najprestižnijih zdravstvenih ustanova, rekla je Dijana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike