Sandra deseti put ide na vrh Tupižnice sa transplantiranim plućima: "U čast mom tajnom donoru"

31.08.2023

07:14

0

Sandri Živković je 2013, sa samo 21 godinom, izvršena revolucionarna transplantacija oba plućna krila

Sandra deseti put ide na vrh Tupižnice sa transplantiranim plućima: "U čast mom tajnom donoru"
Sandra Živković planinari u čast svog donora - Copyright Printskrin/RTS

U srcu dirljive proslave hrabrosti, istrajnosti i dara života, Sandra Živković obeležava desetogodišnjicu svoje presudne dvostruke transplantacije pluća izvanrednim putovanjem do prelepog planinskog vrha Tupižnica. Ova jedinstvena avantura nazvana "U čast mom donoru" zakazana je za 23. i 24. septembar.

Sandri Živković, kojoj je 2013, sa samo 21 godinom, izvršena revolucionarna transplantacija oba plućna krila, ne samo da živi sa zahvalnošću, već je odlučila i da uzvrati donoru koji je promenio njen život.

- Kada sam dobila pluća, jednostavno sam dobila i život, tako da sve stvari koje sam planirala da radim, transplantacija mi je omogućila, kao i da uživam i da živim svaki dan kao da mi je poslednji - kaže Sandra.

Godinu dana nakon transplantacije došla je, kaže, na ideju da zahvali donoru tako što će organizovati planinarsku akciju njemu u čast.

Profimedia
 

- I prve 2014. godine to sam uradila sa najbližim prijateljima. Tada nisam bila spremna da javno govorim o tome i važnosti transplantacije, a već 2015. odlučila sam da o tome javno govorim, jer je doniranje organa jako važna tema - kaže Sandra.

Od 2015, kaže, svake godine u septembru penje se na Tupižnicu kod Knjaževca na 1.262 metra nadmorske visine, sa skoro 300 planinara iz Srbije i iz regiona.

Kako izgleda Sandrin život danas

Sandrin dan počinje redovnom terapijom, a želja za životom daje joj snagu da se bori, stvara i radi.

- Radim jedan posao od kojeg živim, ali se bavim i društvenim aktivizmom na dve strane. Jedna je udruženje transplantiranih "Zajedno za novi život2 i uopšte cela ova priča oko planinarske akcije koju sam pokrenula pre deset godina, a sa druge strane bavim se malim proizvođačima hrane u Srbiji - priča Sandra.

Proizvodi sušeno voće, prvenstveno šljive i kruške.

- Ujutru i uveče pijem veliku dozu lekova, što zbog transplantacije, što zbog svoje osnovne bolesti koju imam od rođenja, cistične fibroze. Od 18. godine imam dijabetes tako da sebi dajem insulin četiri puta dnevno, ali moj najveći problem je zapravo rešen transplantacijom, tako da su ti lekovi čista rutina - objašnjava Sandra.

Printskrin/RTS
 

Svojim primerom i javnim iznošenjem problema o transplantaciji pluća, koja se još ne radi u Srbiji, Sandra želi da utiče na to da se čuju različite priče i iskustva.

- Svake godine na planinarskim akcijama pre nego što krenemo da se penjemo, jedna ili dve osobe koje čekaju transplantaciju ili koje su već imale transplantaciju obrate se ljudima, i tu onda bude i smeha i suza, svega - kaže Snadra.

Sandri je urađena transplantacija u Austriji i ne zna ko je donor, jer je zakonom uređeno da to ostaje tajna, a sama akcija "U čast mom donoru" nastala je iz želje zahvali svom donoru za novi život.

 U saradnji sa nacionalnim emiterom RTS i Ministarstvom zdravlja, pod okriljem kampanje "Produži život", cilj ovog izuzetnog planinarenja je podizanje svesti o doniranju organa i transplantaciji.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike