Došao na posao, zarazio se zbog glodara! Rudar dobio teško oboljenje, hitno prebačen u Kragujevac

24.08.2023

13:30

0

Rudar iz Leposavića par dana imao simptome, bio u lošem stanju i hitno morao da bude dijaliziran

Došao na posao, zarazio se zbog glodara! Rudar dobio teško oboljenje, hitno prebačen u Kragujevac
Ilustracija - Copyright Pixabay

Rudar iz Leposavića oboleo je od mišje groznice a dr Danica Radomirović, infektolog KBC Kosovska Mitrovica, potvrdila je da je pacijent sa težom kliničkom slikom upućen na lečenje u Kragujevac.

Ona je objasnila da je slučaj zabeležen pre 15-ak dana, te da u tom KBC nemaju mogućnost dijagnostike ovog zaraznog oboljenja.

"On je Srbin, inače radi u rudniku, spoljni su radovi. Par dana je imao neke simptome, razvila se klinička slika, i nismo bili u mogućnosti da dijagnostikujemo. I zaista je bio u lošem stanju, morao je da bude dijaliziran. Tako da je upućen u intenzivnu jedinicu Kragujevac. Posle sam čula da je potvrđeno da je u pitanju mišja groznica", rekla je Radomirovićeva za Telegraf, dodajući da se pacijent oporavlja.

U vezi sa dijalizom, ističe da je u najvećem broju slučajeva reč o trenutnoj potrebi.

"Kao jedan od simptoma se pojavljuje gubitak mokrenja. To je nastupilo i kod njega. To može da traje par dijaliza i da se završi na tome. U većini slučajeva bude prolazno", objašnjava navodeći da je moguće da dođe i do trajnog oštećenja.

U KBC Kosovska Mitrovica, kome gravitiraju stanovnici severa Kosova - od Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana prema Raškoj - ali u kojoj se u manjem broju, kaže doktorka, leče i stanovnici juga, u ovom času nema nijedan oboleli ni registrovani pacijent od mišje, tj. hemoragijske groznice.

Kako smo ranije pisali, osoba može da se inficira kada dođe u kontakt sa izlučevinama zaraženih jedinki. Oni koji su najugroženiji i podložni ovim infekcijama su ljudi čiji su poslovi vezani za prirodu: šumari, berači šumskog voća, veterinari i poljoprivrednici. Izvor infekcije može biti zemlja, blato ili kontaminirana voda i vazduh.

Mokraća koju izlučuju životinje sadrži taj virus koji se razliva i onda osobe koje imaju neke ogrebotine rukama ili nogama, a ne zaštite tu ranu dozvoljavaju da taj infektivni agens uđe direktno u njihovu krv i tako dolazi do obolevanja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike