Bor u strahu: Pacijent sa žuticom prebačen u Niš! Sumnjaju na mišju groznicu?!

18.01.2022

17:33

0

Iako nije učestala, ova bolest klasifikuje se kao veoma opasna

Bor u strahu: Pacijent sa žuticom prebačen u Niš! Sumnjaju na mišju groznicu?!
Foto: Pixabay

U Zdravstveni centar Niš danas je upućen pacijent iz Bora za kojeg se sumnja da je zaražen mišijom groznicom, potvrdio je direktor Opšte bolnice u Boru Goran Joksimović.

- Pacijent je upućen sa simptomima kao što su temperatura i žutica, ali nemamo povratnu informaciju da je u pitanju mišja groznica - rekao je Joksimović za portal istmedia.rs.

Prvu informaciju o tome na svom Fejsbuk profilu objavio je doktor u penziji Ljubinko Todorović, koji je upozorio na opasnost od mišje groznice, kao i o mogućim posledicama.

- Mišja groznica je jako opasna. Ako čovek preživi, onda mora doživotno na dijalizu - naveo je Todorović.

On je podsetio da se u Boru ranije redovno radila deratizacija, ali da to više nije slučaj.

- Apelujem na nadležne da se hitno uradi deratizacija u Boru pre nego se još neko razboli - rekao je on.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić demantovao je da se u Boru ne radi deratizacija i da je za taj posao zaduženo JP za stambene usluge.

- Svake godine se obavlja deratizacija i dezinsekcija, a prošle godine je to urađeno tokom avgusta i septembra. Taj posao se obavlja na osnovu predloga koji javnom preduzeću dostavljaju profesionalni upravnici zgrada - rekao je Milikić.

 Prema njegovim rečima, javna nabavka za te usluge raspisana je i ove godine.

U Opštoj bolnici u Boru redovno se sprovodi deratizacija, a po ugovoru tu uslugu obavlja Zavod za javno zdravlje "Timok". Zaraza mišjom groznicom nije učestala ali je jako opasna, a prenose je pacovi i miševi koji nastanjuju objekte u kojima su uslovi nehigijenski.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: kurir