Hrvatski portal napao Srbe da se bogate prodajom lažnih aranžmana po primorju iako je bilo samo 5 slučajeva! Nemce i Ukrajince tek pomenuli!

14.08.2023

11:33

0

Autor: 24sedam

U policijskoj stanici Makarska evidentirano je samo pet takvih dela a prevareni su strani državljani

Hrvatski portal napao Srbe da se bogate prodajom lažnih aranžmana po primorju iako je bilo samo 5 slučajeva! Nemce i Ukrajince tek pomenuli!
Makarska - Copyright Profimedia

Hrvatska "Slobodna Dalmacija" objavila je tekst u kome su naglasili da su se "na crnim listama turističkih iznajmljivača s područja Makarske rivijere našla lažna imena "vlasnika" apartmana koji goste namame da im uplate akontaciju za boravak koji ili ne postoji ili postoji, ali vlasnik nema veze s takvim rezervacijama".

Pod naslovom "Dalmacijom haraju lažni iznajmljivači apartmana, a najviše ih je iz Srbije! Evo kako ‘operiraju‘ i zarađuju na veliko" na portalu ovog medija piše da se gosti dovode u zabludu tako što preko interneta pronađu smeštaj ali im lažni iznajmljivač pošalje slike apartmana za koji se ili ispostavi da ne postoji, ili da pripada nekom drugom.

Gosti uplate rezervaciju, a tek kada stignu shvate da apartman ne postoji ili da vlasnik nije onaj koji se predstavljao da jeste.

"Slobodna Dalmacija" dodaje da je čak napravljena i FB stranica Crna lista iznajmljivača čija su sedišta u inostranstvu, a da komuniciraju "na vrlo lošem hrvatskom jeziku pa osoba ima osećaj kao da komunicirate s robotom".

U policijskoj stanici Makarska, piše na portalu, evidentirano je pet takvih dela a prevareni su strani državljani.

Kroz tekst se ne navodi odakle su prevareni turisti, ali zato direktor TZ-a Tučepi Ivo Mravičić kaže za "Slobodnu Dalmaciju" da se uplate moraju obaviti "na bankovni račun u Nemačkoj ili Srbiji".

A onda Tonči Lalić, takođe iz TZ-a, objašnjava da je zapravo prošle godine po Makarskoj "operirasa" Ukrajinka koja je uzimala novac za nepostojeće apartmane s ukradenim fotografijama.

Ali, na kraju se opet krivica svaljuje na Srbe pa tako u Drveniku Duje Lozina, TZ-ov direktor, tvrdi da je nedavno žena iz Srbije iznajmljivala smeštaj u Drveniku.

- Ali je ukrala fotografiju upravo mojih apartmana. Prevaranti su uglavnom iz Srbije, ali sada srećom postoje crne liste pa se gosti bolje informišu - rekao je on.

Ostaje nejasno kako su došli do zaključka da najviše Srba učestvuje u ovim prevarama, kojih je prošle godine registrovano samo 9, kako to Srbi zarađuju "na veliko" ako je prevaren ovako mali broj gostiju, i zbog čega se u naslovu ne pominju prevaranti, recimo, iz Ukrajine ili Nemačke. Jer se, ako je verovatni tekstu, očigledno bave prevarama.

Ili je, možda, opet u pitanju pokušaj da se krivica za nešto negativno svali na Srbe, što je čest manir mnogih hrvatskih medija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike