Tropski talas okovao Srbiju: Temperatura i danas do 40 stepeni

17.07.2023

06:35

0

Autor: I.K.

Na snazi će do srede biti crveni meteoalarm zbog visokih temperatura

Tropski talas okovao Srbiju: Temperatura i danas do 40 stepeni
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

I danas će u celoj zemlji biti sunčano i veoma toplo vreme, sa temperaturama i do 40 stepeni. Zato je izuzetno važno da pratite preporuke lekara, nosite flašicu vode sa sobom i izbegavate šetnju na suncu u najtoplijem delu dana.

Na snazi je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda na visoke temperature sve do 19. jula. Osim što će tokom dana živa u termometru ići do 40. podeoka, noću se neće spuštati ispod 20, zbog čega nas očekuju i tropske noći. 

Na snazi će do srede biti crveni meteoalarm zbog visokih temperatura, dok se u sredu pali i žuti meteoalarm koji upozorava na grmljavinu. U četvrtak će zbog visokih temperatura na snazi biti narandžasti meteoalam, a žuti zbog grmljavine. 

RHMZ printscreen
crveni meteoalarm za 17. juli

 

Prema prognozi RHMZ, danas će najniža temperatura biti od 19 do 24, a najviša od 37 do 40 stepeni. Vetar slab, zapadni. I u Beogradu sunčano i veoma toplo. Najniža temperatura od 21 do  24, a najviša oko 39 stepeni. Vetar takođe slab, zapadni.

UV zračenje takođe će biti vrlo visoko, odnosno ekstremno visoko u Sjenici, Prizrenu i Vranju.

U Srbiji u utorak i sredu veoma toplo i u većini mesta pretežno sunčano. Uz lokalni razvoj oblačnosti u utorak je u brdsko-planinskim predelima moguć kratkotrajni pljusak s grmljavinom. 

U sredu posle podne, a naročito uveče i tokom noći, u severnoj i delu zapadne i centralne Srbije promenljivo s kišom, pljuskovima i grmljavinom, koji ponegde mogu biti izraženiji, a postojaće i uslovi za nepogode: grad i jak i olujni vetar. 

U četvrtak promenljivo i malo svežije, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i ređu pojavu kratkotrajne kiše ili pljuska s grmljavinom. 

Od petka pretežno sunčano, a uglavnom na severu zemlje se, uz više promenljive oblačnosti, ponegde očekuju kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike