Šta čeka Srbina kome je oduzeta dozvola u Grčkoj? Seničić otkriva drakonska kazna nije kraj i tvrdi: "Nisu kod kuće"

14.07.2023

17:30

0

Porodica, koja se nehotice prekršila pravila u grčkom mestu Kalitea, kažnjena je sa 700 evra, a osim novčane kazne, njima su oduzete tablice, vozačka i saobraćajna dozvola

Šta čeka Srbina kome je oduzeta dozvola u Grčkoj? Seničić otkriva drakonska kazna nije kraj i tvrdi: "Nisu kod kuće"
Ilustracija - Copyright AP Photo/Thanassis Stavrakis

Porodica iz Srbije ostala je juče u Grčkoj bez saobraćajnih dokumenata, tablica na vozilu i 700 evra koje su platili kao kaznu za prolazak kroz crveno svetlo. Ova neprijatnost samo je početak njihove agonije, budući da je rigorozno kažnjavanje nesavesnih vozača u Grčkoj stupilo na snagu kako je najavljeno pre dva meseca.

Porodica, koja se nehotice prekršila pravila u grčkom mestu Kalitea, kažnjena je sa 700 evra, a osim novčane kazne, njima su oduzete tablice, vozačka i saobraćajna dozvola.

Prema informacijama sa Fejsbuk stranice "Live from Greece", koju vodi Ana Nikolić, ova porodica ima decu i nesumnjivo se suočava sa velikim izazovima i neizvesnošću.

Direktor YUTE, Aleksandarc Seničić, je pojasnio da li se novi zakon o saobraćaju jednako primenjuje na Grke i turiste. Seničić je istakao da bi ova tema verovatno trebala biti obuhvaćena budućim bilateralnim razgovorima na državnom nivou.

Milos Tesic/ATAImages
 

-To će morati da bude tema budućih biletaralnih razgovora na državnom nivou, jer ne želimo mi da ne plaćamo kazne, niti možemo to da tražimo, ali bilo bi normalno i opravdano da se vrate dokumenta kad se plati kazna. Dakle, da nemamo makar tu odrednicu koja važi za lokalno stanovništvo. Koliko znam, kod nas, kakav god da je prekršaj ne oduzimamo dokumenta, nego naplaćujemo visoke kazne koje za strance mogu da bude veće nego za domaće stanovništvo. Eto, to bi moglo da bude neko rešenje. - rekao je Seničić.

printscreen/Live form Greece
 

"Ukoliko ste u problemu kontaktirajte konzulat u Solunu"

Kada je reč o porodici iz Srbije koja je ostala bez saobraćajnih dokumenata, Seničić je rekao da im jedino konzulat Srbije u Grčkoj, smešten u Solunu, može pomoći ukoliko grčka policija na Kasandri ne reši ovaj slučaj i ne vrati oduzete dokumente.

Međutim, izgleda da je verovatnije da će porodica morati organizovati povratak kući autobusom ili drugim prevoznim sredstvom.

Pixabay
 

U ovoj teškoj situaciji, Seničić je istakao da je teško pružiti konkretno rešenje i da porodica mora pronaći način da se snađe. Njihov automobil će ostati u Grčkoj, a ukoliko moraju da se vrate kući, trebaće organizovati prevoz, poput autobusa, kako bi neko kasnije vratio automobil nazad, objasnio je direktor YUTE.

Ipak, Seničić je naglasio da bi trebalo da turisti ne bi trebalo da se u Grćkoj ponašaju "kao kod svoje kuće".

- Mora da se vodi računa. Potrudićemo se svi da se obelodane neke najosnovnije izmene njihovog zakona koji je skoro stupio na snagu. Da ljudi pročitaju, da vide, da znaju da ne mogu da se ponašaju kao kod svoje kuće. Ono što treba u takvoj situaciji jeste, ako nisu došli preko agencije, da kontaktiraju konzulat u Solunu koji će pokušati da im pomogne. Mislim, jedini način je to, ali ne verujem da će uspeti da im se vrate dokumenta osim uz neke urgencije iz konzulata Srbije - iskreno će direktor YUTE.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike