Nisu problem samo brzina i alkohol: Ako dosad niste vezivali pojas na zadnjem sedištu - ovo su razlozi da počnete

15.07.2023

08:25

0

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije Slaviša Lakićević ističe da se beleži nedovoljno vezivanje pojasa kako na prednjim sedištima tako i na zadnjoj klupi

Nisu problem samo brzina i alkohol: Ako dosad niste vezivali pojas na zadnjem sedištu - ovo su razlozi da počnete
Sigurnosni pojas - Copyright Freepik

Počinje vikend pa se ponovo očekuju gužve na putevima u Srbiji. Od početka leta gotovo 4,5 miliona vozila i više od 1,3 miliona putnika, prošlo je kroz našu zemlju. Nadležni kažu da se samo 18 odsto putnika na zadnjem sedištu vezuje pojasom, upozoravajući da time u slučaju nesreće ugrožavaju ne samo sebe već i one na prednjim sedištima.

Novi putevi znače ekonomski napredak i brže putovanje. Otvaranje obilaznice oko Beograda navelo je, sve više putnika, koji idu ka Grčkoj, Albaniji ili Turskoj da putuju kroz Srbiju. Tome doprinosi i to što je obilaznica označena kao prioritetna za sve korisnike navigacije koji, kao krajnju destinaciju, navedu bilo koje drugo odredište izuzev Beograda.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

Dok se na putevima beleži veći broj automobila, smanjuje se broj poginulih i za čak 1.200 manje povređenih u saobraćajnim nesrećama u poređenju sa istim periodom prošle godine. Za 20 odsto manje je i nezgoda.

Pored brzine i alkohola, veliki problem je nevezivanje sigurnosnog pojasa. Na prednjim sedištima koristi ga oko 75 odsto učesnika u saobraćaju, dok se na zadnjim sedištima vezuje tek 18 odsto putnika.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije Slaviša Lakićević ističe da se beleži nedovoljno vezivanje pojasa kako na prednjim sedištima tako i na zadnjoj klupi.

Printscreen/ RTV Pink
Damir Okanović

- Kada bismo dostigli nivo evropskih zemalja imali bismo 100-120 poginulih manje svake godine što je veoma značajno. Moram da kažem da smo sankcionisali veliki broj vozača koji ne koriste pojas kao jedan od najbitnijih elemenata pasivne zaštite i to za deset odsto više nego prošle godine - navodi Lakićević.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović apeluje na vozače i putnike da se obavezno vezuju.

- Posebno molim sve putnike na zadnjem sedištu da vežu pojas. Ukoliko nemate vezan pojas, ne samo da ugrožavate sebe već ugrožavate i onog ispred sebe. U slučaju čeonog sudara ukoliko niste vezani, vi ćete svojim telom teško povrediti ili čak usmrtiti onoga koji se nalazi ispred vas - upozorava Okanović.

Leti strada najviše učesnika u saobraćaju

Printscreen/RTS
Branko Stamatović

Bezbedno i propisno, apeluju iz policije. Leti je više vozila na auto-putevima što zahteva i veću pažnju za volanom.

Kampanja "Vozi odmoran" usmerena je na sve vozače, da u letnjim mesecima, kada u nezgodama strada najviše učesnika u saobraćaju, na put kreću odmorni i da prave pauze na svaka dva sata vožnje.

- U toku perioda trajanja kampanje naši kamperi će se kretati naopterećenijim tranzitnim pravcima, Koridorom 10 i 11 i svraćaće na odmorišta. Podsećaćemo građane na slogan kampanje i pozivati ih da ponovo naprave pauzu nakon dva sata vožnje, a davaćemo i savete za bezbednu vožnju - kaže v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Sada je već evidentno da su otvaranjem obilaznice oko Beograda smanjene saobraćajne gužve na delu auto-puta koji prolazi kroz prestonicu. To znači brže putovanje i manje aerozagađenje, a neminovna je ušteda i vremena i goriva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike