Posle pisanja 24sedam reagovao Okanović: Izneo dva moguća rešenja za sedišta za decu sa posebnim potrebama

22.09.2022

10:38

0

Autor: M.M.

Predsednik komiteta za bezbednost saobraćaja istakao važnost razgovora o ovom problemu

Posle pisanja 24sedam reagovao Okanović: Izneo dva moguća rešenja za sedišta za decu sa posebnim potrebama
294351_damir-okanovic_orig - Copyright 24sedam/Twitter/RTV Pink

Posle pisanja 24sedam o problemu sa sedištima za decu sa posebnim potrebama, oglasio se Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost dece u saobraćaju.

On je u razgovoru izneo moguća rešenja problema o kome smo pisali.

Podsetimo,Stojan Grujičić, na Tviteru poznat kao Vukov ponosni tata, podelio je sa svojim pratiocima informaciju da sedište za dete sa posebnim potrebama za automobil košta 1.980 evra, što je izazvalo lavinu komentara.

Budi Human
 

Damir Okanović je za naš portal pre svega istakao da je ovo sistemski problem:

- To očigledno nije problem pojedinca, već svakog deteta koje ima iste ili slične ili razvojne smetnje. Potrebno je taj problem i rešiti na sistemskom nivou. 

Okanović je i izneo moguća rešenja ovog problema, krenuvši od Agencije za bezbednost saobraćaja.

- Trebalo bi da agencija za bezbednost saobraćaja nabavi određen broj sedišta i pokloni deci kojoj su neophodna. Takođe, treba imati i u vidu da i opštine u Srbiji raspolažu određenim delom prihoda od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje. Tako da bi i opštine trebalo da istraže koliko je dece sa razvojnim smetnjama na njihovoj teritoriji i da budžetiraju sredstva za sledeću godinu. To bi bilo jednokratno rešenje, ali to bi trebalo da se prati jer će se, nažalost, pojaviti nova deca. Bitno je da se uspostavi sistem kontinuiranog praćenja i da se takva sedišta obezbeđuju. To je predlog za jedan od načina, a to mozda može i preko Republičkog fonda zdravstvenog obrazovanja. U svakom slučaju, s obzirom na to koliko košta, država, odnosno lokalna samouprava treba da pomognu. 

Budi Human
 

Na pitanje da li se treba obratiti državi, on je istakao važnost razgovora o ovoj temi i inicijativu da se problem što pre reši.

- Roditelji koji imaju decu sa razvojnim smetnjama i inače imaju dodatne troškove koji, nažalost, nisu pokriveni. Mnogi od njih ne mogu da se posvete poslu, mnogi ne mogu da rade jer moraju da se posvete deci. Imaju problem sa prihodima, a imaju povećane rashode. To je za najveći broj porodica nedostižna cifra. Bitno je da shvatimo da je bezbednost deteta imperativna potreba. Sedište nije potreba forme, već potreba suštine.  Dobro je da se ta tema pokrene što pre jer se budžeti prave sad - zaključio je Okanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike