Zaječar i Ćuprija izjednačeni sa Atinom: Ovo su temperature u evropskim gradovima i Srbiji

13.07.2023

15:02

0

Autor: I.K.

Na usijanom gradskom asfaltu ume da bude znatno toplije nego na meračima

Zaječar i Ćuprija izjednačeni sa Atinom: Ovo su temperature u evropskim gradovima i Srbiji
Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic/ Matt Dunham/Gregorio Borgia

Nije nam i potreban termometar da bismo znali koliko je vrelo napolju, ali prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 14 časova, najtopliji gradovi u Srbiji sa izmerenih 37 stepeni bili su Zaječar i Ćuprija. Slede Beograd, Kragujevac, Negotin, Leskovac i Veliko Gradište sa 36, dok su Kraljevo i Kruševac imali po stepen manje.

Prema podacima RHMZ za gradove Evrope u istom trenutku, najtopliji su bili Atina i Bukurešt sa 37 stepeni. Podgorica i Rodos su imali po stepen manje - 36 stepeni u 14 časova.

Vrućine u Atini Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris
 

 

Ova merenja naravno obavljaju se u kontrolisanim uslovima, pa na usijanom gradskom asfaltu ume da bude znatno toplije nego na meračima. Tako smo i mi izmerili 41 stepen u gradu, dok je gradski termometar u Čačku izmerio čak 46 stepeni!

Kako god, lagana garderoba, što lakša ishrana, flašica vode u jednoj ruci, lepeza u drugoj, kapa na glavi, obavezni su rekviziti za izlazak napolje, ako nemate sreće da budete uz neku vodu, bilo da je bazen, reka, jezero ili more kako biste se rashladili. I u tim situacijama budite oprezni i polako ulazite u vodu, jer i to predstavlja šok za organizam.

RHMZ je upozorio na visoke temperature sve do 20. jula. Danas popodne očekuju se lokalne nepogode u Vojvodini, ali i Beogradu, kratkotrajni intenzivni plјuskovi praćeni gradom i olujnim vetrom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike