Izmerili smo 41 stepen u Beogradu u podne! Tropski talas "prži" Srbiju (FOTO)

13.07.2023

12:55

0

Institut za javno zdravlje izdao je preporuke za posebno osetljive kategorije kako da se ponašaju na ovim letnjim vrućinama, kako bi izbegli tegobe

Izmerili smo 41 stepen u Beogradu u podne! Tropski talas "prži" Srbiju (FOTO)
Copyright 24sedam/J. N.

Tropski talas stigao je iz Evrope dominira u Srbiji, a tropski visoke temperature čine gotovo nemogućim funkcionisanje napolju tokom dana.

Prema najavama meteorologa za današnji, 13. jul, maksimalna temperatura iznosiće 37 stepen, dok će se u Vojvodini živa u termometru popeti do 40. podeoka.

Ipak, negde oko podneva, izmerili smo na suncu temperaturu i videli da je već tada iznosila preko najavljenih vrednosti.

Izmerili smo čak 41 stepen, na suncu, i to za samo nekoliko minuta od iznošenja iz hlada.

24sedam/J. N.
 

Imajući u vidu da se tokom današnjeg dana veliki broj građana kreće od kuće ka poslu ili drugim odredištima, upravo to je temperatura kojoj su izloženi.

Institut za javno zdravlje izdao je preporuke za posebno osetljive kategorije kako da se ponašaju na ovim letnjim vrućinama, kako bi izbegli tegobe. 

Rashladite prostorije u kojima boravite, ali uz oprez

Temperaturu u prostoriji u kojoj provode veći deo dana treba zaštiti od sunčeve svetlosti i ohladiti je.

To treba učiniti uz oprez, tako da razlika u temperaturi ne bude veća od 7 stepeni.

Sve više od toga može biti šok za organizam.

Starije osobe se nikako ne smeju izlagati sunčevom zračenju u najtoplijem delu dana (od 10 do 17 časova), naročito ne stariji srčani bolesnici niti bolesnici oboleli od šećerne bolesti.

Ukoliko starija osoba mora da izađe iz kuće, preporuka je da to uradi u jutarnjim ili večernjim časovima, navodi Institut za zaštitu zdravlja Batut u svojim preporukama.

Narednih dana tropski dani, ali i noći

U narednim danima, Srbija će se suočiti s tropskim talasom iz Evrope koji će zahvatiti područje i veoma visokim temperaturama tokom dana, ali i noći.

Sutra ćemo imati čak 40 stepeni u pojedinim delovima zemlje, dok nas krajem dana u Vojvodini očekuje jak razvoj oblačnosti s pljuskovima, grmljavinom, gradom i olujnim vetrom.

Iako ćemo imati kratkotrajni pad temperature, od vikenda pa nadalje vraćaju nam se tropski dani.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike