Nakon poplava, stiže nam Sahara: Tropski dani pred nama, temperatura će prelaziti 36 stepeni!

20.06.2023

14:14

0

U Srbiji će sve do petka biti sunčano i tropski toplo

Nakon poplava, stiže nam Sahara: Tropski dani pred nama, temperatura će prelaziti 36 stepeni!
Javna česma/Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Nakon veoma svežeg maja i promenljivog juna juče je zabeležen prvi tropski dan sa maksimalnom temperaturom preko 30 stepeni Celzijusa, a pred nama je nekoliko tropskih dana sa vrlo visokim temperaturama.

Pored Beograda, najtoplije je bilo u Vojvodini i u Podrinju, uz temperature od 31°C.

Inače, ovo je jedan od najkasnijih perioda kada je temperatura prvi put dostigla ili prešla 30°C. Inače, zabeleženo je ranijih godina da je već u ovom periodu temperatura dostizala i rekordnih 37-38°C, piše Telegraf.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će Srbija biti pod utucajem anticiklona sa centrom iznad Apeninskog poluostrva, pa je vreme stabilno i sunčano. Istovremeno, pod uticajem termičkog visinskog grebena sa jugozapadvremea, pristiže nam sve toplija vazdušna masa sa jugozapada, poreklom sa severa Afrike.

U Srbiji će sve do petka biti sunčano i tropski toplo.

Jutarnja temperatura biće od 12 do 18°C, dok se u centru Beograda očekuju minimalne temperature koje se neće spuštatai ispod 20°C, tako da se do subote na području Beograda očekuju i tropske noći, što su prve takve noći ove godine. Tropskih noći od četvrtka do subote biće i u mnogim gradovima Vojvodine, uz minimalne temperature od 22°C, pa će ti gradovi uz Beograd imati najviše minimalne vrednosti.

Maksimalna temperatura biće danas od 28 do 32°C, u Beogradu do 31°C. U sredu će biti još toplije, maksimalna temperatura od 30 do 34°C, u Beogradu do 33°C.

Najvreliji četvrtak i petak

Najvreliji dani biće četvrtak i petak, maksimalna temperatura biće od 32 do 36°C, lokalno i do 37°C.

Najtoplije narednih dana biće u delovima Vojvodine, Podrinje i Kolubarskog okruga, a najtopliji gradovi biće Subotica, Novi Sad, Sombor, Zrenjanin, Sremska Mitrovica, Valjevo i neka druga mesta ovih područja, a među najtoplijim gradovima biće i Beograd, jer se u četvrtak i petak očekuje oko 35°C.

Sunčano vreme, pratiće i veoma visoke vredosti UV zračenja sa vrednostima indeksa i do 9, pa se u periopdu od 10 do 16 časova preporučuje izbegavanje izlaganje suncu duže od 10 minuta bez adekvatne zaštite.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ilustracija

Petak će kao najtopliji dan u ovoj sedmici doneti i destabilizaciju atmosfere, uz pad vazdušnog pritiska i narušavanje termičkog grebena. U toku večeri u severozapadnim, a tokom noći i u centralnim predelima očekuje se prodor hladnog fronta, uz pljuskove sa grmljavinom. Očekuje se opasnost od grmljavinskih oluja sa gradom, olujnim vetrom i veoma obilnim pljuskovima. Jugoistočni vetar biće u skretanju na jak severozapadni.

Prodor hladnog fronta doneće za vikend i osetno svežije vreme, pa će temperature biti u padu za oko 10 stepeni. Maksimalna temperatura za vikend u većem delu Srbije od 23 do 27°C, u Beogradu ok0 25°C, a toplije biće samo u Negotinskoj Krajini, maksimalna temperatura od 27 do 29°C.

Ipak, temperature će u svim predelima Srbije za vikend biti ispod 30°C, tako da će u svim predelima doći do prekida aktuenog toplotnog talasa, prvog ove sezone.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike