Leto neće skoro! Red kiše, red sunca i temperature ispod proseka! Evo kakvo nas vreme čeka do kraja juna

01.06.2023

11:00

0

Autor: J. S. J.

Kada su u pitanju temperature, u prve dve dekade meseca juna očekujemo za jedan do dva stepena niže temperature od prosečnih za to doba godine

Leto neće skoro! Red kiše, red sunca i temperature ispod proseka! Evo kakvo nas vreme čeka do kraja juna
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Mesec za nama bio je izuzetno promenljiv kada je reč o vremenskim prilikama. I početak juna, kažu meteorolozi, obeležiće kiše.

Meteorolog Ivan Ristić za 24sedam kaže da prema trenutnim prognozama, tokom prvog dela juna i dalje možemo očekivati nestabilno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Kako navodi razlog za ovako promenljiv kraj prolećne i početak letnje sezone jeste polje niskog vazdušnog pritiska iznad Sredozemlja, koje stvara pogodne uslove za razvoj padavinskih oblaka. Visok pritisak, koji uslovljava stabilizaciju vremena nalazi se dosta severnije, dok se afrički anticiklon i dalje nalazi iznad oblasti Sahare.

-Zbog takvog rasporeda sistema pritisaka, u oblasti Pirinejskog, Apeninskog i zapadnog dela Balkanskog poluostrva početkom ove letnje sezone možemo očekivati veće količine padavina od prosečnih. Nastavlja se period smenjivanja sunca i oblaka, koji će i dalje donositi kišu i pljuskove praćene grmljavinom - ističe Ristić.

Kada su u pitanju temperature, u prve dve dekade meseca juna očekujemo za jedan do dva stepena niže temperature od prosečnih za to doba godine, dok se više sunca i porast temperatura očekuje tek krajem juna.

Afrički anticiklon prilično udaljen

Tanjug/Miloš Milivojević
 

 

- S obzirom na to da je nekoliko prethodnih letnjih sezona počelo sa dosta visokim temperaturama, ovo je prilično neočekivani scenario. Razlog za to je taj što je afrički anticiklon još uvek prilično udaljen i uskoro se neće značajno širiti ka ašim predelima i uslovljavati toplotne talase. Za to ćemo sačekati treću dekadu juna, kada može doći do približavanja anticiklona sa juga premaMediteranu, što će dovesti do porasta temperatura.

- Sve do kraja kalendarskog proleća nestabilno, smena sunca i oblaka povremeno sa kišom, pljuskovima kiše lokalno nepogodama i gradom. Jutarnje temperature u ovom period biće od 13°C do 18°C a najviše dnevne od 23°C do 28°C.

Ristić savetuje da usled čestih povremeno obilnih padavina, za kratko vreme od 20 do 50 litara/m2 kiše, trebalo bi očistiti odvode vode tamo gde je to moguće i tako smanjiti mogućnost bujičnih poplava koje se u naseljenim mestima dešavaju kada količina padavina predje 20 litara/m2 za 6 sati.

Kraj školske godine i početak leta donose više sunca

Profimedia
 

 

Sa početkom leta i završetkom školske godine počinje lepše vreme sve više sunca, a sve manje oblaka koji mogu usloviti pljuskove kiše. Maksimalne temperature u postepenom porastu i krajem juna biće prave letnje od 30°C do 35°C.

-Tokom proleća imali smo malo sunčanih dana sa njihovim povečanjem krajem juna pažnju treba obratiti na UV indeks koji se zbog početka kalendarskog leta 21. juna bliži svojim maksimalnim vrednostima koje se kreću oko 10.

Inače, jun je obično najkišovitiji mesec u godini. U junu je u proseku 13 dana sa padavinama, kada padne oko 100 litara/m2 kiše, koja je uglavnom u vidu pljuskova.

Ukoliko vam ovo vreme ne prija, strpite se, jer za oko tri nedelje budićete se svakog jutra uz sunce.

 

Bonus video

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike