Osmaci iz "Ribnikara" i bodovanje na maloj maturi: Ministarstvo prosvete predložilo posebnu meru

06.06.2023

17:45

0

Polaganje male mature, s obzirom na to da je zakonom propisana, neće zaobići ni osmake OŠ "Vladislav Ribnikar", škole na Vračaru u kojoj se 3. maja desio masakr

Osmaci iz "Ribnikara" i bodovanje na maloj maturi: Ministarstvo prosvete predložilo posebnu meru
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Polaganje male mature, s obzirom na to da je zakonom propisana, neće zaobići ni osmake OŠ "Vladislav Ribnikar", škole na Vračaru u kojoj se 3. maja desio masakr. Međutim, sam sistem bodovanja biće modifikovan, a Ministarstvo prosvete je donelo odluku kako bi pružili podršku učenicima i kako bi se, kako kažu, upis u srednju školu realizovao u najboljem interesu učenika.

Predlog Ministarstva prosvete jeste da se broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uvećava za 30 odsto od broja bodova koji mu nedostaje do maksimalnih 100.

Dodavanje bodova

- To je afirmativna mera koju smo dali. Ako imate završni ispit i uspeh iz škole 80 bodova, dobijate još 30 odsto bodova do 20. Do 100 vam fali 20, to je još 6 bodova. Umesto 80, učenik će imati 86 bodova. On dalje popunjava listu želja i ulazi u raspodelu sa 86 bodova - pojasnio je Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete iz Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Tanjug/Rade Prelić
 

Naglasio je da je završni ispit propisan kao obavezan, te da i učenik koji je prijavljen za upis pod povoljnijim uslovima radi postizanja pune ravnopravnosti u obrazovanju, polaže završni ispit u skladu sa propisima kojima se uređuje završni ispit.

Učenik se zatim raspoređuje u školu na osnovu opredeljenja i broja bodova, u koje je uračunato uvećanje broja bodova, zajedno sa ostalim učenicima.

Raspodela po odeljenjima

Ukoliko se desi da u istoj školi ima više odeljenja istog smera gimnazije, odnosno obrazovnog profila, a da je više učenika ispunilo uslove za rangiranje, učenici će se ravnomerno raspodeliti po odeljenjima.

Iz Ministarstva su naglasili da ukoliko se dogodi da se učenik nije upisao na taj način, raspoređivanje će vršiti Okružna upisna komisija formirana pri Školskoj upravi Beograd, na osnovu odluke Republičke upisne komisije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike