Petina učenika "Ribnikara" školsku godinu nastaviće van škole: Do jeseni će biti u ustanovama kulture, a onda sledi povratak

25.05.2023

08:17

0

Ministarstvo prosvete bi do petka trebalo da pripremi plan aktivnosti za ove učenike

Petina učenika "Ribnikara" školsku godinu nastaviće van škole: Do jeseni će biti u ustanovama kulture, a onda sledi povratak
OŠ Vladislav Ribnikar - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ministarstvo prosvete pokušava da nađe kompromisno rešenje u vezi sa željom pojedinih učenika OŠ "Vladislav Ribnikar" da se njihova deca ne vraćaju u tu školu nakon strašnog masakra koji se dogodio.

U tu svrhu ponudili su da oni učenici koji ne žele da imaju nastavu u prostorijama škole školsku godinu nastave u jednoj od 14 ustanova kulture kojima je osnivač Beograd, a roditelji treba da se izjasne koje ustanove su im prihvatljive.

Ministarstvo prosvete bi do petka trebalo da pripremi plan aktivnosti za ove učenike.

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević kaže da prema gruboj proceni ima oko 200 mališana koja ne dolazi u školu, od 1.100 učenika koliko ima ukupno.

- Savet roditelja treba ministarstvu da da odgovor šta od tih ustanova odgovara nama, ali i da pripreme  kako će se tamo odvijati program jer tamo ne može biti klasične nastave zbog toga što ne mogu nastavnici da budu i u školi i tamo. A ministarstvo pravi program rada u tim ustanovama. Da li će to biti neke radionice ili programi, to je na njima da pripreme. Mi smo jako zadovoljni ponuđeni i razmatramo šta je najbolje. Odgovorićemo Vladi Srbije šta nam od ustanova odgovara, mada smatram da su sve u redu. Potom ćemo dobiti plan rada i usaglasiti sa roditeljima i decom - objasnio je on.

Youtube/K1 Televizija
Igor Đorđević

Đorđević kaže da je sada sve na nivou predloga i da će se Savet roditelja OŠ Vladislav Ribnikar izjasniti o tome. 

- Moja procena je da je ponuda u redu i da će svih 200 učenika koristiti te ustanove. Svakako to ne bila samo jedna. Ima različitih ideja, čak i da deca jedan dan budu u jednoj a drugi u drugoj da bi im bilo interesantno. Puno je ideja i još uvek je rano govoriti o tome - objasnio je on.

Đorđević je dodao da je ideja čitave ove priče da bude rešenje za one roditelje koji smatraju da njihova deca ne treba da idu u "Ribnikar".

Međutim, postavlja se pitanje dokle će deca pohađati nastavu na ovaj način. Đorđević objašnjava da bi trebalo da bude urađena obnova škole nakon čega bi se deca vratila.

- Ideja je da se uradi rekonstrukcija škole na leto, i da na jesen se deca vrate u školu. Izuzetno mali broj roditelja je podržao ideju o rušenju škole i njenom izmeštanju, a najveći broj je onih koji šalju decu u školu i onih koji su tražili privremeno izmeštanje do rekonstrukcije - objasnio je on.

24sedam/Goran Sivački
 

Đorđević kaže da bi u rekonstrukciji čitava škola trebalo da bude renovirana.

- Ta škola ima projekat za kompletno renoviranje koji je urađen još od 2017. do 2019. godine. Tako da je ta škola bila planirana za renoviranje, ali nije bila prepoznata kao prioritet. U ovom trenutku jeste tako prepoznata, pa će biti urađena kompletna rekonstrukcija prema već urađenim projektima - rekao je on.

Institucije se već uključile

Inače, pomoć ustanova je već počela pa je Omladinsko pozorište DADOV, koje se nalazi u blizini škole, u dogovoru sa Vladom Srbije i u saradnji sa Institutom za mentalno zdravlje iz Palmotićeve omogućilo da u svim prostorijama pozorišta svakodnevno, tokom juna, jula i avgusta budu održavane besplatne radionice za decu iz OŠ "Vladislav Ribnikar“.

Ustanova kulture "Gvarnerijus" može da omogući svakodnevno obavljanje nastave za između 100 i 120 učenika.

Nastava bi mogla da se obavlja i u Kulturnom centru Beograda, u bioskopskoj sali Dvorane KCB svakodnevno do 17.00 časova, koja može da primi do 200 učenika, a galerija Artget od 9.00 do 12.00 časova do 30 učenika.

Na spisku je i Centar za likovno obrazovanje "Šumatovačka" u kome bi nastava mogla da se obavlja od 8.00 do 13.00 časova, a koji može da primi maksimum 23 dece.

24sedam/Goran Sivački
 

Takođe na spisku je i Dom omladine Beograda, čija konferencijska sala može primiti 30-tak dece, kao i Dečji kulturni centar Beograd u čijim bi učionicama do 14 časova nastavu moglo da pohađa 50 učenika.

Među ponuđenim prostorima nalazi se i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji bi svoja vrata mogao da otvori za 30-oro dece u sali Zavoda, Muzej grada Beograda koji je u mogućnosti da ponudi više prostorija, na raličitim lokacijima za ukupno 100-120 dece.

Ponuđena je i prostorija biblioteke i galerija muzeja Pedagoškog muzeja za do 30-oro dece, zatim Kuća legata u Knez Mihajlovoj za do 30-oro dece, Biblioteka grada Beograda – Ogranak Petar Kočić za do 30-oro dece.

Svoje prostorije mogu ustupiti i Dečije odeljenje Doma sindikata za 30-ak dece nižih razrede  u toku celog dana, Zmaj Jovina 1 za 30-ak dece u toku celog dana.

U saopštenju se navodi da četiri dečja pozorišta već imaju besplatan program za učenike osnovnih škola do kraja maja, a da su u toku i dogovori u vezi programa u junu mesecu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike