Psihološka podrška posle masakra u školi na Vračaru pokazuje rezultate: Deca počela da se zbližavaju

30.05.2023

13:27

0

Psiholozi će tokom leta, ali i u narednih godinu dana, nastaviti da pružaju pomoć deci

Psihološka podrška posle masakra u školi na Vračaru pokazuje rezultate: Deca počela da se zbližavaju
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Psiholog i član Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih Hana Korać ocenila je danas da su deca, posle tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", počela da se zbližavaju, u čemu im pomažu psiholozi koji im od 3. maja pružaju psihosocijalnu podršku.

Psiholozi će tokom leta, ali i u narednih godinu dana, nastaviti da pružaju pomoć deci

 - Na deci je da razgovaraju i iznose svoje mišljenje i stavove kroz teme koje oni identifikuju kao bitne, a na struci je da to sluša, osnaži i podrži zdravim mehanizmima odbrane - izjavila je Korać za Tanjug. 

Ona je rekla da je važno da deca budu u okviru zajednice kako bi psiholozi mogli bolje da ih prate, posmatraju i znaju kroz šta zapravo prolaze.

 - Plan jeste da u narednih godinu dana nastavimo to da radimo. Previše je rano patologizovati i govoriti da neko dete nije dobro - navela je Korać i dodala da je oporavak proces za roditelje, decu i nastavnike. 

Na pitanje kako možemo sa sigurnošću reći da su deca i njihovi roditelji dobro, Korać je rekla da deca moraju biti kontinuirano praćena unutar zajednice.

- Neka iskustva kolega iz inostranstva koji su radili sa decom koja su preživela ovakav vid tragičnog događaja govore da deca moraju da budu kontinuirano praćena i da su svakako bolje prognoze ukoliko ostanu unutar zajednice, ako ih roditelji ne izoluju unutar porodice ili neke druge grupe - objasnila je Korać.

 Sagovornica Tanjuga je ukazala da se psihosocijalna podrška pruža u dečijem pozorištu "Dadov", koje se nalazi u blizini OŠ "Vladislav Ribnikar".

- Dečije pozorište "Dadov" je juče otvoreno i radiće svakog radnog dana od 10 do 18 časova, gde roditelji mogu da dođu zajedno sa decom i nastavnici takođe, gde pružamo psihosocijalnu podršku, ako ne žele da je prime unutar škole - objasnila je ona.

Bonus video


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike