Svetski dan okeana poziva na akciju za spas! Ovo je planetarna opomena: Čuvajmo prirodu

07.06.2023

08:00

0

Okeani su srce naše planete, ključni za održavanje života na Zemlji, a vreme je da im pružimo pomoć koju toliko zaslužuju

Svetski dan okeana poziva na akciju za spas! Ovo je planetarna opomena: Čuvajmo prirodu
Obala Atlantskog okeana - Copyright AP Photo/Emilio Morenatti

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan okeana, praznik koji nas podseća na neophodnost zaštite okeanskih ekosistema i njihovog vitalnog značaja za sve nas.

Iako se možda čini da ovo nema nikakve veze sa životom većine ljudi koji ne žive pored obala okeana, istina je sasvim drugačija. Okeani su srce naše planete, ključni za održavanje života na Zemlji, a vreme je da im pružimo pomoć koju toliko zaslužuju.

Statistike alarmantno ukazuju na velike pretnje s kojima se okeani suočavaju. Procenjuje se da čak 70% površine naše planete čini voda, a okeani su dom za neverovatnih 94% ukupnog svetskog života. Međutim, čovekova neodgovorna delovanja dovela su do dramatičnog smanjenja okeanskih vrsta, prekomernog ribolova i globalnog zagađenja.

Prema Ujedinjenim nacijama, čak 80% zagađenja okeana potiče od ljudskih aktivnosti na kopnu. Plastični otpad je postao posebno veliki problem, ubijajući milione morskih ptica i desetine hiljada morskih sisavaca svake godine.

Nažalost, ovo zagađenje se završava i na našim tanjirima, jer ribe gutaju plastične čestice koje zagađuju njihovo stanište. Vreme je da se suočimo sa ovom pretnjom i preokrenemo tok!

Pozitivni primeri dolaze iz svih krajeva sveta, gde pojedinci, organizacije i vlade preduzimaju korake ka zaštiti i obnovi okeana. Nedavno, penzionisani američki mornarički oficir, Viktor Veskov, postao je heroj okeana tokom najdubljeg zarona podmornice u istoriji.

Pixabay
 

Na neverovatnoj dubini od 10.927 metara, pronašao je đubre - plastične kese i ambalažu slatkiša. Ovo otkriće nas je sve trebalo da šokira i pokrene na delovanje!

Zašto su okeani toliko bitni za nas?

Osim što nam pružaju hranu, zdrav okean je ključan za naše disanje, jer proizvodi veliki deo kiseonika koji udišemo. Okean je takođe presudan za regulisanje klime na Zemlji i predstavlja neverovatan izvor potencijalnih "lekova".

Na sreću, možemo zajedno zaštititi okeane i obnoviti njihovu snagu. Svako od nas može dati svoj doprinos.

Promenimo svoju perspektivu - Razgovarajmo s drugima o važnosti okeana i sveopšte prirode za našu budućnost i kako naše ponašanje može uticati na naredne generacije.

Naučimo nešto novo - Učimo o bogatstvu okeana, njihovoj raznolikosti i lepoti. Kad bolje razumemo okeane, bićemo inspirisani da se više angažujemo u njihovoj zaštiti.

Promenimo svoje ponašanje - Male promene u svakodnevnim navikama mogu imati veliki uticaj. Smanjimo upotrebu plastike, reciklirajmo i podržimo održive prakse koje štite prirodu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike