Potresna ispovest majke čija je ćerka ubijena u pucnjavi na Vračaru: "Od 3. maja za mene to nije škola, to je 'Krvava bajka'"

17.05.2023

22:00

0

Sofija je, kad je tog kobnog dana u školi počela pucnjava, bila u toaletu. Drugarica ju je čekala ispred, ali je utrčala u drugu kabinu kad su se začuli rafali

Potresna ispovest majke čija je ćerka ubijena u pucnjavi na Vračaru: "Od 3. maja za mene to nije škola, to je 'Krvava bajka'"
Pucnjava na Vračaru - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

- Kad je kobnog dana počela pucnjava Sofija je istrčala u hodnik i stradala - ovako u potresnoj ispovesti krvavi pir u OŠ "Vladislav Ribnikar" prepričava majka ubijene devojčice Sofije N.

Milanka N. odlučila je da se oglasi kako bi pokušala nešto da promeni, ukazala na činjenicu da mora da se menja dosadašnji sistem osnovnog obrazovanja.

Kaže da za nju "Ribnikar" od 3. maja (kada se dogodio zločin) više nije škola.

- Tog dana je ona uništena i nijedno dete tamo više ne treba da kroči da bi pohađalo nastavu, jer to nije normalno. To više ne sme da bude škola. Na tom mestu treba napraviti memorijalni centar - govori ona.

Deci treba da se ponudi sadržaj koji će razvijati empatiju, bliskost, drugarstvo, međusobno poštovanje, a ne da sve, kao dosad, bude samo trka za ocenama, smatra.

24sedam/Goran Sivački
 

- Ja imam i dete od četiri i po godine, imam volje i snage da se borim, želim da mi to dete ovde odrasta i bitno mi je u kakvom će društvu odrastati... Zato hoću da ukažem na sve ovo i neverovatno mi je kako ovih dana svi maše temu, kako im je nekako sve drugo u fokusu sem krucijalnih stvari - rekla je ona za Kurir.

Kaže da je morala ovo reći, uprkos tome što iziskuje puno energije, jer ulaže napor i energiju da Sofiju održi prisutnom pored nje, da joj čuje glas i nađe način kako dalje sa svime da se nosi.

"Krvava bajka 21. veka"

Milanka ukazuje na činjenicu da se pojedini trude da normalizuju sve i nastave dalje.

Sofija ubijena u hodniku

Sofija je, kad je tog kobnog dana u školi počela pucnjava, bila u toaletu. Drugarica ju je čekala ispred, ali je utrčala u drugu kabinu kad su se začuli rafali.

Međutim, Sofija je istrčala u hodnik i stradala.

- Ovo je "Krvava bajka" 21. veka. Sećam se kako je, kad sam ja bila mala, svakog 21. oktobra celo odeljenje mislilo na ono što se dogodilo u Kragujevcu 1941. i celo odeljenje je tada plakalo, imalo osećanja, emocije, saosećanje, iako je bilo prošlo više od 40 godina. Postoji razlog za to - deca se identifikuju s decom, tako se razvija empatija. Nikad nismo plakali kad smo slušali da je poginuo neki heroj, jeste nam bilo žao, ali kad čujemo da su deca stradala - onda plačemo. A naše društvo danas nema empatiju, to se u školi ne stiče, u školi postoji samo neka nezdrava kompeticija i zavist, to je jedino što se razvija...  - ispričala je.

Ističe da pritisak s ocenama mora pod hitno da nestane i akcenat bude na nečemu drugom, na tome da se deca nauče vrednostima, da im se da neki sadržaj, da imaju neku kulturu, da se druže i povezuju, da se razvija empatija...

- Ako je propisano da je osnovna škola obavezna, onda tamo dete ne treba samo da nauči da čita i piše, sabira i oduzima, nego treba da se nauči da ima empatije, da se razvija drugarstvo, treba da im se da neki sadržaj... Pa ako već ne možemo da očekujemo da taj sadržaj pruži svaka porodica, onda je to pitanje društva, ono je dužno da se time bavi. Društvu je bitno u kakve ljude će da izrastu ta deca... -dodala je.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Prioritet je, kaže, da se društvo sada okrene deci i to u celoj Srbiji. Da se sva energija, koja se sada troši na šetnje i mitinge, okrene ka deci.

Nezapamćena tragedija

Nezapamćena tragedija u Srbiji dogodila se 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar", kada je K.K. učenik sedmog razreda ušetao u školu sa očevim pištoljem, municijom i četiri Molotovljeva koktela.

 

 

On je upucao čuvara škole Dragana V. i dežurne učenice, a zatim je ušao u kabinet istorije gde je ubio pet vršnjaka, a ranio nastavnicu istorije i još šest đaka.

Njih devetoro je preminulo na licu mesta, dok je deseta žrtva koja se 12 dana borila za život, preminula u ponedeljak.

Krvavi pir dečak je počinio za 120 sekundi, nakon čega je sam pozvao policiju i predao se. On je uhapšen i smešten na odeljenje neuropsihijatrije.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike