Terapeut i profesor: Ideja o normalnoj nastavi u "Ribnikaru" više nego pogrešna

22.05.2023

07:25

0

Porodični terapeut Vera Despotović i profesorka engleskog i član Foruma gimnazija Katarina Šćepanović upozorile da se deca ne vraćaju na mesto zločina

Terapeut i profesor: Ideja o normalnoj nastavi u "Ribnikaru" više nego pogrešna
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Porodični terapeut Vera Despotović i profesorka engleskog i član Foruma gimnazija Katarina Šćepanović upozorile su da nije dobra ideja da se deca iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" vrate normalnoj nastavi i ocenile da im insistiranje na tome liči na pokušaj da se prikaže da se društvo izborilo sa tako teškom sitauacijom.


Despotovićeva je za Tanjug rekla da joj se čini iz razgovora sa roditeljima čija deca idu u "Ribnikar" da postoji tihi pritisak da deca ipak krenu redovno u školu. 

- Čni mi se da je to više pokušaj sistema da se predstavi slika da je sve jako brzo sređeno i da mi možemo da idemo dalje, što bi bila zlouptreba cele situacije - rekla je Despotovićeva, a taj stav je podržala i Šćepanovićeva.

- Meni se čini da su sve odluke i čitava priča kako će se ponovo krenuti na nastavu način da se prikaže kao - dobro smo se snašli i dobro smo se izborili sa situacijom. Ne mislim da je to tako. To je samop slika - rekla je Šćepanovićeva.

Despotovićeva je naglasila da je rano da se deca vrate u školu i upozorila da ništa ne sme da se radi pod pritiskom. 
Foto: Tanjug
 

Dodala je da deca ne smeju da ostaju sama kod kuće i da moraju da budu uključena u neke aktivnosti, ali ne redovne školske, i ne na mestu na kojem se desio zločin.

- Nije dovoljno da se ulazi na drugi ulaz i da se ne ulazi u tu učionicu - rekla je Despotovićeva.

Ona je ocenila da nije uredu ni prema deci, ni prema roditeljima, ni prema zajednici, da nakon stravičnih događaja nastavimo da funkcionišemo uobičajeno. 

Šćepanovićeva je naglasila da potpuno razume stav roditelja da je gotovo nemuguće nastaviti školsku godinu, posebno za odeljenje VII2. 

Dodala je da je pročitala ispovest majke ubijne Sofije Negić koja ju je potpuno slomila.

- Ona je u svojoj tragediji iznela nekoliko velikih istina u vezi s problemima mladih i školske dece - navela je Šćepanovićeva. 

Tanjug/Tara Radovanović


Na pitanje da li se nakon tragedije promenilo nešto na relaciji nastavnik - učenik, Šćepanovićeva kaže da nije ništa, da je uspostavljeno razumevanje nastavljeno, ali da se za decu mnogo toga promenilo.

I druga deca van OŠ "Vladisav Ribnikar" su osetila da je ovo događaj bez presedana i svima je teško da se nađe neki zaključak od koga bi se krenulo dalje.

Roditelji iz "Ribnikara" upozorili su da se škola pretvorila u trku za ocenama, što je veliki problem, rekla je ona, i dodala da je tragedija ogolila mnoge probleme u društvu i porodici.

Šćepanovićeva kaže i da prisustvo policije ne čini školu sigurnijom, da škola nije ustanova koju treba da obezbeđuje policija, dok je Despotovićeva navela da to možda ima delimično smisla kada da su deca i roditelji jako uplašeni.

- Ali ako bi sve mere obezbeđenja u budućnosti svele na represivne, na kontrolu, a ne na nadzor, poruke bi mogle da se protumače na drugačiji način da ojačavaju decu - da su važni moć, snaga, uniforma i pištolji -  rekla je Despotovićeva.

Ona je dodala da nas lavina koja se kasnije pokrenula upozorava na to da smo kao društvo zatajili i da smo se mnogo urušili.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike