U OŠ "Vladislav Ribnikar" od sutra počinje nastava – po šest policajaca u svakoj smeni

21.05.2023

09:32

0

Povećan je broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbednosti učenika i škola

U OŠ "Vladislav Ribnikar" od sutra počinje nastava – po šest policajaca u svakoj smeni
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Državni sekretar u MUP-u Danilo Stevandić izjavio je za RTS da će od sutra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribikar", gde počinje nastava, biti povećano prisustvo policajaca, a biće angažovane i starešine koje će kontrolisati školu. 

Posle dve masovne pucnjave koje su se desile u Srbiji, Danilo Stevandić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, izjavio je da se država nalazi uvek na mestu na kome treba da bude – uz svoje građane.

Stevandić je podsetio da su pripadnici MUP-a efikasno uhapsili osumnjičene za dve zločina, nakon čega su pojačali vidljivo prisustvo policije na svim javnim prostorima.

"Od početka godine zabeležen je trend smanjenja krivičnih dela i prekršaja protiv javnog reda i mira za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Trenutno nemamo većih bezbednosnih izazova. Stanje bezbednosti je stabilno", rekao je Stevandić.

Prema njegovim rečima, deca u školama u Srbiji su sigurna i bezbedna.

"Povećali smo broj policijskih službenika koji su angažovani zbog unapređenja bezbednosti učenika i škola. Na obezbeđenju 1.832 državne i privatne škole i njihovih 4.180 objekata, svakodnevno je angažovano 3.500 policijski službenika", naveo je Stevandić.

O bezbednosti u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Istakao je da će u OŠ "Vladislav Ribnikar", gde sutra počinje nastava, biti u dve smene pojačno prisustvo policajaca na oba ulaza.

"Ukupno šest policijska službenika biće u smeni. Osim njih, biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da sa direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji“, naveo je Stevandić. 

Desetine hiljada lažnih dojava o bombama

Govoreći o lažnim dojavama o postavljenim bombama, Stevandić rekao da su od 17. do 20. maja u 337 škola i 16 drugih objekata bile prijave o postavljenim eksplozivnim naprava, ali je kontradivazioni pregledima utvrđeno da su lažne.

"U toku je operativni rad na otkrivanju tih dela. Pozivi upućeni sa inostranih telefonskih brojeva, odnosno imejl servera koji korisnicima omogućava anonimnost i enkripciju podataka. Uspostavili smo međunarodnu operativnu saradnju sa partnerima u inostranstvu. U toku je razmena podataka i dalji rad na otkrivanju učinilaca", naveo je Stevandić.

Prema njegovim rečimo, bilo je više desetina hiljada imejlova u proteklih godinu dana, odnosno lažnih dojava o postavljenim bombama. "Uspeli smo da otkrijemo četiri izvršioca, za tri su podnete krivične prijave, a za jednim raspisana potraga. U još četiri slučaja smo utvrili da su deca do 14 godina", rekao je Stevandić.

Koliko je oružja predato 

Stevandić je rekao da je od 8. do sinoć u 9 časova predato 32.427 komada oružja i minsko eksplozivnih sredstava, od toga 26.094 komada oružja i 6.333 minsko eksplozivnih sredstava, kao i 1.349.719 municije različitog kalibra.

 "To govori o ličnoj odgovornosti građana. Želim da apelujem na građane da to učine svakog dana u najbližoj policijskoj stanici. Mogu i policajci da dođu na kućnu adresu i preuzmu oružje", naveo je Stevandić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike