Kako je protekao prvi školski dan u "Ribnikaru" nakon stravičnog masakra: Deca pristizala od ranog jutra, a evo o čemu su pričali...

10.05.2023

19:10

0

Autor: R.M.

Danas nije bilo pravog časa, samo su učiteljice i nastavnice pričale sa decom o njihovim osećanjima

Kako je protekao prvi školski dan u "Ribnikaru" nakon stravičnog masakra: Deca pristizala od ranog jutra, a evo o čemu su pričali...
OŠ Vladislav Ribnikar - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Učenici OŠ Vladislav Ribnikar danas su krenuli u školu prvi put nakon strašnog ubistva u kome je učenik K.K. ubio osam učenika i čuvara škole.

Negde pre osam časova vrata škole su se otvorila da uđu oni koji su ovog jutra smogli snage da dođu u školu nakon velike tragedije.

Na ulazu iz ulice Svetozara Markovića zatekli smo, uglavnom, najmlađe učenike. Možda nije ni čudno jer to je ulaz za decu do četvrtog razreda. 

Na kamenom zidu i dalje poruke podrške i saučešća od drugara iz drugih škola.  

"Saosećamo sa vama, tu smo za vas! Počivajte u miru anđeli"

Neki đačići nose rančeve, neki ne. Dolaze u pratnji roditelja. Sve liči kao na svaki drugi školski dan. Sem što vlada neka tmurna tišina. Mučna. Čak i pozdrav sa mamom ili tatom na vratima škole jedva da se čuje. 

24sedam/Goran Sivački
 

Ne čuje se ni ona graja koju možete čuti na svakom velikom odmoru, kada se deca skupe u dvorištu škole. Iako danas nije bilo prave nastave već je veliki broj dece bio upravo u tom dvorištu.

- Ne plašim se, ali nije mi svejedno. Razmišljala sam da li da ga jutros pustim u školu... - jada su prolazu mama jednog dečaka drugoj mami. 

Danas nije bilo pravog časa, a nije ga ni moglo biti. Samo su učiteljice i nastavnice pričale sa decom. O tome kako su, da li se plaše, da li im nešto nedostaje... 

24sedam/Goran Sivački
 

Druga smena došla je dva sata iza prve. Ćutke, uglavnom.

Na ulazu za starije učenike, gde se desio masakr, dva policajca. Gledaju okolo šta se dešava dok se pozdravljaju sa tek ponekim učenikom koji tu dođe. Ispred njih i dalje stoje hiljade cvetova koje su građani donosili ovih dana u znak žalosti za ubijenom decom i čuvarom škole. 

Kad se odškrinu vrata, kao da zlokobna tišina izmili na ulicu za tren pa se onda vrati unutra da prekriva hodnike bez dečjeg žamora.

24sedam/Goran Sivački
 

U školi deca su danas pričala. Neka su se radovala što opet vide drugare, neka su ćutala, neka su slušala, druga samo razmišljala... 

Nastavnici i učitelji su se trudili da ih slušaju i pričaju sa njima. Ne žele da pričaju pod imenom, ali od jedne nastavnice saznajemo da je bilo raznih pitanja. 

- Jedna devojčica me je čak pitala kad ćemo opet početi da učimo francuski. Bilo je baš dirljivo - ispričala nam je jedna nastavnica.

24sedam/Goran Sivački
 

I načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović ispričao je da se prvi dan škole odvijao prateći savete struke

Održano je nekoliko saveta roditelja i sad se čekaju različita mišljenja pa će biti usaglašeno kako će teći povratak u školu. Izvesno je da narednih nekoliko dana neće biti klasične nastave i časova od po 45 minuta.

A i kako bi nakon ovakve nesreće.

Sve će se odvijati po osećaju nastavnika i učitelja, prema njihovoj proceni i objašnjenju svakome ko je došao danas u školu kako će se stvari odvijati dalje.

Filipović kaže da će se plan menjati iz dana u dan, zavisno od potreba dece i roditelja, i da već danas kada dobiju povratne informacije od njih, plan može da se odmah koriguje. 

24sedam/Goran Sivački
 

- Ono što je važno je da ovih dana u školi borave čitavi timovi ljudi iz Ministarstva zdravlja i iz raznih institucija koji daju svesrdnu pomoć i zaposlenima i roditeljima i pre svega deci. Imamo i dečje psihologe i psihologe za odrasle, razmišljalo se i o individualnim potrebama dece kao i o grupnim potrebama - rekao je Filipović.

Savetuje roditelje da puste decu koja sutra budu želela da idu u školu. Važno je da se nađu sa drugarima, da ih vide, pričaju...

Najteže je danas bilo učenicima VII/2 iz koga je poginulo najviše učenika. Neki od njih bili su danas u školi.

Filipović kaže da su imali savetodavne terapije sa psihoterapeutom, koje su vrlo lepo prihvatili.  

24sedam/Goran Sivački
 

Poželeli su da i danas psihoterapeut bude sa njima.
 
- Treba ih pustiti da tuguju, da razmenjuju jedni sa drugima sve one strahove koje možda ne bi smeli da kažu roditeljima, nastavnicima, bilo kome odraslom, da oni međusobno kanališu sve to. Dobro je što su naišli na osobu koja im je ulila poverenje i zaista se nadam da će sa tom decom biti sve u redu. Oni će raditi po jednom režimu, ono što nam bude savetovala psihoterapeut - rekao je Filipović.

Zlokobna učionica tog razreda neće se koristiti za nastavu dokle ne bude rekonstuisana a Filipović kaže da se i ne zna koja će joj biti namena.

- Šta će se sa njom dogoditi, a to opet po preporukama kolega iz Ministarstva zdravlja, terapeuta i psihologa, treba da bude u upotrebi da se zna da je ta učionica je tu. Koja će joj biti namena, još ne znamo, u nekom momentu moguće je i da sa decom razgovaramo na tu temu - rekao je on.

Jedno je sigurno, a to je da će još puno vremena proći dok u "Ribnikaru" zlu tišinu ne preglasa buka dečjeg žamora. A tuga, ona će se često vraćati kada god nekom misao odluta ka danu u kome se sve zauvek promenilo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike