Evo kako će pacijenti dobijati lekove koje do sada lekari nisu smeli da im prepisuju: Svi detalji Pravilnika o većoj dostupnosti lekova

18.05.2023

21:01

0

Konzilijarnu odluku lekara da je određeni lek najbolja terapija za pacijenta u tom trenutku, potvrđivaće etički odbor zdravstvene ustanove

Evo kako će pacijenti dobijati lekove koje do sada lekari nisu smeli da im prepisuju: Svi detalji Pravilnika o većoj dostupnosti lekova
Lekovi - Copyright Pixabay

Pacijenti u Srbiji više neće morati da strahuju od toga da li neki lek koji pomaže u lečenju određene bolesti, a nije registrovan za nju, mogu da dobiju na teret fonda. 

Naime, ministarka zdravlja Danica Grujičić objasnila je da će lekari bez ikakvih posledica moći da izdaju lekove koji do sada nisu bili registrovani za određenu bolest, a dokazali se da pomažu u lečenju te bolesti.

Ona je objasnila da se trideset godina čekalo na izmenu jednog ovakvog Pravilnika o većoj dostupnosti lekova, tzv. “OFF-label”

Konzilijarnu odluku lekara da je određeni lek najbolja terapija za pacijenta u tom trenutku, potvrđivaće etički odbor zdravstvene ustanove, pojasnila je ministarka i dodala da je u planu da se ukine etički odbor ustanove, kako bi se procedura pojednostavila i kako bi za upotrebu ovih lekova bila dovoljna odluka konzilijuma lekara. 

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg
Danica Grujičić

Direktorka fonda Sanja Radojević Škodrić izjavilaje da se na teret RFZO pod propisanim uslovima može obezbediti off-label terapija za transplantaciju, lečenje dece, maligne bolesti i za primarne autoimune bolesti. 

- Pravilnikom je predviđeno da off-label terapiju za decu, maligna i autoimuna oboljenja odobrava komisija RFZO za off-label koju će činiti lekari, a za transplantaciju sama zdravstvena ustanova bez komisije RFZO - kazala je Škodrić. 

Značajno kod onkoloških bolesti

Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata Srbije kaže za 24sedam da je ovo veliki iskorak koji će pomoći pacijentima.

- To je dosta značajno i dobar iskorak. Nije revolucija, ali će kod nekih onkoloških bolesti biti značajno - rekao je Pilipović.

On smatra da će u nekim ustanovama možda sve u početku ići sporije, ali da već ima naznaka iz određenih instituta da jedva čekaju sa početkom primene ovog pravilnika.

- Sigurno je da će tu biti raznih situacija ali je dobro da su danas bila dvojica doktora iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije na konferenciji, tako da će oni vrlo spremno dočekati ovaj pravilnik. A ostatku Srbije će svakako trebati malo vremena da to prihvate, mada je ministarka rekla lekarima da mogu slobodno da koriste te lekove - rekao je Pilipović. 

On je naglasio da što se tiče lekova za odrasle onkološke pacijente, uglavnom su u pitanju generički lekovi koji su najčešće jeftniji od inovativnih pa čak neće biti ni prevelikih troškova za RFZO.

Pixabay
 

Pilipović je rekao da su u ranijim sazivima ministarstva tvrdili da se mora promeniti zakon da bi se izvršila ovakva izmena, ali da se dolaskom Danice Grujičić na čelo ministarstva došlo do toga da ne mora da se menja zakon o lekovima već je dovoljno pravilnik.

Tri potpisa lekara 

On je dodao da su se neki lekari i do sada dovijali da pacijentima daju ove lekove ali će im sada biti mnogo lakše kao i da postoji član u pravilniku prema kome je potrebno da trojica specijalista potpišu da je neki lek, koji nije na listi, potreban pacijentu a takva praksa će ostati i dalje.

- I po ovom off-label pravilniku biće potreban potpis trojice lekara specijalista i direktora klinike. Ono što u realnom životu dobijamo jeste da će sada biti mnogo lakše da ti ljudi stave svoje potpise. Jer mi smo imali veliki strah kod lekara, naročito direktora, da će oni iz svog džepa da daju novac za te lekove koje prepisuju pacijentima. Lakše im je bilo da ne pokušavaju, nego da rizikuju i naprave sebi problem - kaže Pilipović.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić kaže za 24sedam da je veliki problem što mnogi lekovi nisu u registru RFZO, pa to lekarima stvara dodatne glavobolje.

- Onda po tri lekara moraju da pišu i potpisuju da bi se lekovi odobrili na račun fonda. Velika pohvala za ministarku i fond ako su neke lekove stavili na listu, ali je problem rečenica da se ovako nešto desilo posle 30 godina jer se ovakve stvari rade svake godine - kaže on.

Panić dodaje da ima puno lekova koji bi trebalo da se nađu na listi, a nisu, ali postoji veći problem od toga.

- Onda ti lekovi kao budu dostupni, ali kada ih trebujete dobijete odgovor da ne mogu da se nabave, da su tenderi u toku, da je pao tender i tako dalje - kaže on.

Panić je naglasio i da je jako važno gde su objavljenja i kakva su istraživanja o efikasnosti lekova u lečenju pojedinih bolesti, odnosno da li je zaista dokazano da li određeni lek pomaže.

- Pošto imamo dosta lekova koji su vrlo sumnjivog ili nedokazanog dejstva za neke bolesti, a ipak se prepisuju pacijentima - upozorio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike