Vozači oprez! Čak i lekovi za grip mogu biti opasni u vožnji: Ako vidite ovaj znak na kutijici, ne sedajte za volan!

30.04.2023

21:15

0

Autor: R.M.

Lekovi mogu u potpunosti poremetiti pažnju vozača, pa čak i oni za pritisak ili prehladu

Vozači oprez! Čak i lekovi za grip mogu biti opasni u vožnji: Ako vidite ovaj znak na kutijici, ne sedajte za volan!
Vozač - Copyright Profimedia

 

Tokom prvomajskih praznika veliki broj vozača će svojim automobilima krenuti ka poznatim izletištima kako bi se opustilo i odmorilo u prirodi.

Ukoliko su savesni, neće konzumirati alkohol. Međutim, nije alkohol jedino što može da ih omete u toku vožnje! Zapravo, to može biti čak i redovna terapija određenim lekovima. 

Verovatno da većina ljudi nikada ne obrati pažnju na to koja oznaka stoji na kutiji lekova, a sigurno je da veliki broj vozača ne čita uputstva za lekove. Zato je konzumiranje lekova tokom vožnje i toliko rizično i može biti veoma opasno ako se uzmu lekovi, ili kombinacija, koja može da vas omete u toku vožnje.

Farmaceut Farmaceutske komore Srbije Jasna Anđelković kaže za 24sedam da neki neželjeni efekti lekova mogu biti pospanost ili vrtoglavica, mučnina, nesvestica ili problemi sa vidom.

- Zbog činjenice da neki lekovi mogu uticati na vožnju toliko značajno da su ekvivalentni konzumiranju alkohola više od zakonske granice, u apotekama u našoj zemlji farmaceuti svakodnevno savetuju građane o uticaju lekova na sposobnost vožnje, dajući tako značajan doprinos povećanju informisanosti javnosti o uticaju lekova na vožnju – objašnjava ona.

Lekovi mogu da izazovu i slabost mišića, remećenje koncentracije ali i poremete sposobnost da se proceni udaljenost ili brzina. Farmaceuti obično skreću pažnju da sem lekova za ublažavanje bolova i antidepresiva, opasnost tokom vožnje mogu izazvati čak i antihistaminici koji se koriste za alergije pa čak i preparati protiv prehlade, određeni lekovi za krvni pritisak ili mučninu.

Ono što čitavu priču čini još opasnijom jeste što će pojedini vozači posegnuti i za alkoholom kako bi "nazdravili". Međutim, mešavina alkohola i pomenutih lekova čini još goru situaciju što se tiče bezbednosti u vožnji.

https://24sedam.rs/beograd/vesti/212968/radno-vreme-za-prvi-maj/vest

Međutim, Anđelkovićeva naglašava da pojedini lekovi mogu dovesti i do bezbednije vožnje.

- To su lekovi koji mogu da vas učine sigurnijim vozačem lečenjem stanja koja bi uticala na vašu vožnju, kao što su dijabetes, epilepsija ili srčana oboljenja – kaže Anđelković.

Ona dodaje da je veoma važno pogledati upustvo ali i oznake koje postoje na kutijici za lekove, a kojima je označeno u kojoj meri mogu uticati na sposobnost upravljanja vozilom.

Tako prvu grupu lekovi koji mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima se obeležavaju praznim crvenim trouglom na kutiji leka, dok drugu grupu čine oni koji veoma utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima a označavaju se punim crvenim trouglom na spoljašnjem pakovanju leka.

Profimedia
 

Ukoliko vidite takvu oznaku, ne bi trebalo da vozite dok konzumirate te lekove.

Najopasniju grupu čine lekovi koji se ubrajaju u opojne droge, a obeležavaju se znakom paragrafa (§) na spoljašnjem pakovanju leka. 

Inače, zbog predstojećih praznika na putevima se očekuje povećan intezitet saobraćaja a MUP je upozorio da je prošle godine tokom prvomajskih praznika u Srbiji poginulo 7 ljudi, a 164 je povređeno.

U istom periodu procesuirano je 28 vozača zbog nasilničke vožnje, 18 zbog vožnje pod uticajem psihoaktivnih supstanci, dok je zbog vožnje pod uticajem alkohola sankcionisano 892 vozača. 

Uprava saobraćajne policije, zajedno sa svim pripadnicima MUP-a, tokom praznika posvećeno raditi da sačuva bezbednost i pozvao građane da svojim odgovornim ponašanjem policiji u tome pomognu. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike