Mali Džang ima brata Dušana, ide u srpsku školu, a rođen je tamo daleko: Obožava ovu našu pesmu, a pogledajte kako je peva (VIDEO)

21.04.2023

20:44

5

Autor: Milica Mališ

U njegovoj osnovnoj školi kažu da je ovaj dečak prvi savladao gramatiku srpskog jezika

Mali Džang ima brata Dušana, ide u srpsku školu, a rođen je tamo daleko: Obožava ovu našu pesmu, a pogledajte kako je peva (VIDEO)
Džang Kajnan - Copyright Foto: Privatna arhiva/S.T.

Preslatki devetogodišnji dečak Džang Kajnan (Zhang Kainan) iz Kine nedavno je na školskoj priredbi oduševio roditelje i učenike svojom izvedbom čuvene pesme "Tamo daleko". 

Ipak, mnogima je bilo neobično što jedno dete koje se doselilo u Srbiju iz daleke zemlje tako "oseća" ovu numeru i tečno izgovara dirljive patriotske reči.

Iako je rođen tamo daleko, čak u Kini, životne okolnosti navele su ga da živi u Srbiji i zavoli je kao svoju zemlju.

Foto: Privatna arhiva/S.T.
 

Srđan Torbica upoznao je Ninovu mamu u Kini gde je predavao engleski jezik. Zajedno su osnovali školu i nije mu bio plan da se vraća u rodnu zemlju. Ipak, pandemija koronavirusa i poodmakla trudnoća supruge produžile su im odmor u Srbiji 2020. godine na neodređeno. 

Kako je mali Džang, koji insistira da ga zovu Nino Torbica, u tom periodu morao da krene u školu, porodica se skrasila u Vrčinu i odlučila da se barem na neko vreme tu skući. U međuvremenu, Nino je dobio brata Dušana.

A nas je zanimalo kako se uklopio u novu sredinu i savladao jezik.

- Krenuo je u školu godinu dana ranije jer da smo sačekali, u Kini bi već kasnio. Prvo je išao u vrtić, kada smo odlučili da ostanemo u Srbiji, gde je i počeo da uči jezik - rekao nam je Srđan.

Pravo je čudo kako je savladao ne tako jednostavan srpski jezik, sve padeže, konstrukcije i reči... Ipak, kako nam je rekao tata Srđan, Nino je bistar, druželjubiv i pričljiv dečak koji svaki trenutak koristi da sa nekim proćaska. Kako kažu u njegovoj osnovnoj školi, ovaj dečak je prvi savladao gramatiku srpskog jezika i jedan je od najuspešnijih đaka.

Foto: Privatna arhiva/S.T.
Nino sa bratom Dušanom

- Kada smo došli u Srbiju on nije znao ni engleski jezik, iako smo ga i ja i supruga predavali. Ali je srpski brzo progovorio.

Kako je brzo naučio jezik i krenuo u Osnovnu školu "Sveti Sava" u Vrčinu, nije mu trebalo puno vremena da stekne drugare i da sa njima nauči i jednu od najlepših patriotskih pesama.

Mnogi naši ljudi ne znaju "Tamo daleko" od prve do poslednje strofe, a pogledajte kako Nino ponosno i punog srca peva sa svojim školskim drugarom Aleksejem Radivojevićem:

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike