Telefone u rančeve i pravac na čas! Škola u Vrčinu zabranila korišćenje mobilnih uređaja: Direktor otkrio kakve je efekte donela ova odluka

01.02.2023

08:00

0

Osnovna ideja mi je bila da probudim društveni i socijalni život kod učenika - rekao je za 24sedam direktor OŠ "Sveti Sava"

Telefone u rančeve i pravac na čas! Škola u Vrčinu zabranila korišćenje mobilnih uređaja: Direktor otkrio kakve je efekte donela ova odluka
Zabrana upotrebe mobilnih telefona u školi - Copyright 24sedam/Profimedia

Osnovna škola "Sveti Sava" u Vrčinu od drugog polugodišta ove školske godine donela je odluku o zabrani korišćenja mobilnih telefona među decom.

To znači da učenici čim uđu u dvorište ove obrazovne ustanove moraju da svoje mobilne telefone i pametne satove odlože u rančeve i ne diraju ih sve dok im se ne završi nastava i ne napuste posed škole. 

Škola je ovu odluku donela jer je, kako piše na sajtu "Svetog Save", tokom prethodnih godina kod učenika primećena sve veća zavisnost od mobilnih telefona, kao i da đaci imaju slabu usredsređenost na nastavu, pa teško prate predavanja i ne postižu uspeh kakav bi mogli. 

Profimedia
 

Povodom ove inicijative novinari portala 24sedam kontaktirali su sa direktorom ove obrazovne ustanove Dobricom Sinđelićem koji  je objasnio šta ga je motivisalo i ohrabrilo da donese ovakvu odluku. 

- Moja škola ima odličnu saradnju sa školom u Mariboru, u Sloveniji, gde sam mnogo puta boravio i gde sam video jednu lepu stvar, a to je da deca imaju društveni i socijalni život. Slovenački đaci pre početka nastave u ormariće ostavljaju mobilne telefone, kako bi se posvetili nastavi i međusobnom razgovoru - kazao je on za 24sedam

Direktor ove škole ističe da mu je primer iz Slovenije dao vetar u leđa da i on zabrani upotrebu mobilnih telefona unutar škole, ali i u školskom dvorištu.   

- Osnovna ideja mi je bila da probudim društveni i socijalni život kod učenika u školi i da ih podstaknem da međusobno razgovaraju i da se druže - naveo je Sinđelić.

24sedam/Profimedia
 

Na pitanje kako su roditelji, ali i đaci, reagovali po donošenju ove odluke, direktor kaže da se niko nije bunio i da su komentari bili sjajni. 

- Po donošenju ove odluke, prvi i drugi dan pratio sam ponašanje dece i oduševio sam se. Učenici su međusobno razgovarali, hodnik je bio veseliji, niko od njih nije zurio u mobilni telefon - pojasnio je naš sagovornik.  

Govoreći o nekim hitnim situacijama u kojima bi deca trebalo da pozovu roditelje, Sinđelić ističe da učenici uvek mogu da se obrate ili njemu ili nekom dežurnom nastavniku, kao i da u školi postoje fiksni telefoni koje đaci mogu koristiti u takvim situacijama. 

- Čini mi se da su đaci postali drugačiji, a to mi je i bila osnovna zamisao. Mi želimo da se bavimo decom - zaključio je za 24sedam direktor "Svetog Save".

Prvo ukor, pa premeštaj učenika

Profimedia
 

Na sajtu ove obrazovne ustanove piše da se prema važećem Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja korišćenje mobilnih telefona smatra težom povredom obaveza učenika. 

Shodno tome, za težu povredu obaveze učeniku se izriču sledeće vaspitno-disciplinske mere:

  • Ukor direktora
  • Ukor Nastavničkog veća
  • Premeštaj učenika – izrečenu učenicima od petog do osmog razreda u drugu osnovnu školu, na osnovu odluke Nastavničkog veća, uz saglasnost škole u koju prelazi, a uz obaveštenje roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika.

Šta kažu roditelji? 

Profimedia
 

Po donošenju ove odluke, novinari portala 24sedam pitali su i roditelje čija deca pohađaju ovu školu šta misle o novoj inicijativi.

- Potpuno se slažem sa odlukom škole u vezi sa zabranom korišćenja mobilnih telefona. Zaista nema potrebe da deca odmore provode gledajući u telefon i skrolujući internetom, kada već mogu da razgovaraju i da se druže. Nadam se da to znači i da neće više snimati jedni druge, kako bi kasnije taj kog su snimali postao predmet sprdnje, kao i što će možda s vremenom shvatiti besmislenost takvih poteza. Ne vidim da su deca u bilo kom smislu oštećena ovakvom vrstom odluke, jer je mom detetu korišćenje telefona ograničeno i kod kuće - rekla je za 24sedam R. D., majka čije dete pohađa "Svetog Savu".

Mobilni telefoni zabranjeni i u školi na Banovom brdu

U Osnovnoj školi "Josif Pančić" na Banovom brdu već godinama postoji zabrana upotrebe mobilnih telefona na časovima.

Ova beogradska škola uvela je ovakve mere kao posledicu negativnog uticaja digitalnih tehnologija koje su danas sve dostupnije deci, bez obzira na uzrast.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike