Da li će Srbija uskoro dobiti prvi Centar za obolele od autizma? U Udruženju se nadaju da će Dnevni boravak početi da radi u oktobru

02.04.2023

21:00

0

U Udruženju se nadaju da će Dnevni boravak početi da radi već u oktobru, a svaki vid podrške dobro je došao

Da li će Srbija uskoro dobiti prvi Centar za obolele od autizma? U Udruženju se nadaju da će Dnevni boravak početi da radi u oktobru
Novi Sad centar (2) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

U Novom Sadu sa roditeljima živi Miloš, dečak kojem je dijagnostikovan poremećaj iz spektra autizma. Njegova porodica, zajedno sa članovima udruženja "Svoj svet" zalažu se za izgradnju prvog i jedinstvenog centra za autizam u Srbiji, prenosi RTV.

- Miloš je jako veselo dete, raspoloženo, jedna velika dobrica i baš onako…umiljat - rekao je Darko Popov, Milošev otac.

Takav je Miloš. Dečak kojem je sa tri i po godine dijagnostifikovan poremećaj iz spektra autizma. On će uskoro napuniti 13, a kada je imao samo dve godine, njegovi roditelji primetili su prve znake ponašanja koje su okarakterisali kao neuobičajene.

- Stavite ga tu na stolicu, na tepih, sedi tu, igračke oko njega, on ne obraća pažnju uopšte, bilo šta da govorimo, da ga dozivamo, ne reaguje uopšte, on to ne primećuje - dodao je Darko.

Od početka prvih simptoma pa do postavljanja dijagnoze, prošlo je godinu i po dana. Upravo zbog toga, Milošev otac poručuje da su rana dijagnostika i tretman ključni za decu sa poremećajem iz spektra autizma.

 

 

- Nama je svaki dan bio bitan, svaki dan je sve gore i gore. Ne znam kako da doprem do deteta. Oni su govorili stalno da to ima veze, dečak je oni su lenji, pa kasnije progovaraju. Ali kad sam posle čuo drugo mišljenje rekli su da to nema veze da je to glupost bukvalno - objasnio je Milošev otac.

Veliku pomoć i napredak osetili su u periodu predškolskog uzrasta, kada je Miloš, uz stručnjake, savladao program u školi “Milan Petrović”. Danas je učenik šestog razreda osnovne škole “Vasa Stajić” u Novom Sadu, gde nastavu pohađa uz pomoć ličnog pratioca.

- Svi mu prilaze svi mu pomažu, svi žele da učestvuju, da pomažu svom drugaru, nemaju problem sa tim uopšte - rekao je Darko.

Drugari nemaju problem, ali ga imaju roditelji dece sa tom dijagnozom, jer kako navode, ne postoji Centar u kojem bi trajno boravili oni o kojima više nema ko da brine. Zato članovi Udruženja "Svoj svet" već godinama prikupljaju donacije kako bi finansirali izgradnju i opremanje takvog centra.

Trenutno se završava prva faza, u kojoj se gradi dnevni boravak u Bačkom Gradištu, a uskoro se očekuje i početak druge faze.

- Roditelji će bez ograničenja imati mogućnost da ostave svoju decu sa autizmom na dva tri dana, mesec dana ako je to iz opravdanih razloga. Mi smo uradili već i temelje tog većeg objekta koji ima nekih 600 kvadrata i gde će biti moguć osoba sa autizmom o kojima više nema ko da brine - rekla je Dušica Jaćimović.

U Udruženju se nadaju da će Dnevni boravak početi da radi već u oktobru, a svaki vid podrške dobro je došao. Da ovaj jedan jedini svet koji imamo, bude jednako i njihov i naš.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam / RTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike