Vlada ogromno interesovanje za specijalna odeljenja srednje škole: Elektronskim putem prvog dana stiglo 2.000 prijava!

19.04.2023

11:34

0

Autor: M.M.

Prijemni ispit polaže u maju - dva vikenda od 12. do 21. maja, a na njima se proveravaju posebne sklonosti i talenti učenika

Vlada ogromno interesovanje za specijalna odeljenja srednje škole: Elektronskim putem prvog dana stiglo 2.000 prijava!
Đaci - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Prvog dana prijavljivanja učenika za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničke srednje škole pristiglo je 2.000 prijava elektronskim putem.

Marija Krneta, rukovodilac grupe za srednje, opšte i umetničko obrazovanje Ministarstva prosvete rekla je kako je pohvalno što je toliko veliko interesovanje za specijalna odeljenja srednjih škola.

Ona je dodala da se prijave podnose elektronskim putem na portalu Moja srednja škola.

- Tu se vrlo lako učenici i roditelji loguju preko naloga za esDnevnik ili za nalog na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs. Pored ovog načina, moguće je i otići u srednju školu gde će se polagati prijemni ispit i uraditi prijava 21. i 24. aprila od 9 do 16 časova direktno u školama. Međutim, moram da pohvalim generacije osmaka koji iz godine u godinu sve više koriste usluge portala Moja srednja škola i Portala eUprava - rekla je Krneta.

Prijemni u maju

Krneta je rekla kako se prijemni ispit polaže u maju - dva vikenda od 12. do 21. maja, a na njima se proveravaju posebne sklonosti i talenti učenika.

- Najveće interesovanje je za upis u IT odeljenja i sada prijave koje su krenule elektronskim putem - mi za 1.120 mesta u IT odeljenjima, do sada imamo 700 prijavljenih onlajn učenika. Veliko interesovanje je ove godine i za bilingvalna odeljenja, kao i za Filološku gimnaziju. Ukupno imamo 4.605 mesta za učenike, a obično imamo oko 8.000 učenika koji su zainteresovani za upis u ova odeljenja - rekla je Krneta.

Pixabay
 

Slobodna mesta

Miloš Blagojević iz Ministarstva prosvete kaže da je za ovu godinu slobodno oko 4.500 mesta za upis u specijalizovana odeljenja.

- Ponuda je velika. Sem mesta za učenike sa posebnim sposobnostima u gimnazijama, imamo obuhvaćene i likovne i muzičke škole - ističe Blagojević.

Učenici koji se prijave za umetničke škole likovne oblasti će prijemni polagati iz tri dela: crtanje, slikanje i vajanje, a maksimalan broj bodova koji mogu osvojiti je 160 po predmetu, odnosno ukupno 480 bodova.

Zainteresovani za upis u Filološku gimnaziju polagaće prijemni ispit za vikend 13 . i 14. maja, i to iz maternjeg jezika, i stranog jezika. Prijemni ispiti u muzičkim i baletskim školama na stranim jezicima biće održani od 19. do 21. maja.

(Blic)

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike