Đaci iz Srbije najbolji na internacionalnoj maturi: Za dva boda ispred skoro celog sveta

08.08.2022

10:56

0

Testovi su rađeni u isto vreme i poslati na pregledanje centralizovano

Đaci iz Srbije najbolji na internacionalnoj maturi: Za dva boda ispred skoro celog sveta
matura profimedia-0014158322 - Copyright Profimedia

Na ovogodišnjoj internacionalnoj maturi, koja je namenjena učenicima 3. i 4. razreda gimnazije i omogućava im upis na strane fakultete, srpski đaci imali su dva poena više od vršnjaka iz sveta, što Marija Krneta iz Ministarstva prosvete ocenjuje kao veliki uspeh, pre svega jer učešće u tom programu ne znači stoprocentnu uspešnost i posebno ističe da će svi, sem jednog učenika, studije nastaviti u svojoj zemlji.


- Svi učenici iz Srbije koji su pristupili maturskom ispitu, položili su ga, takav prosek nije u svetu. U svetu ako 100 učenika pristupi, 86 položi - rekla je Krneta za Tanjug i navela da je taj program u našoj zemlji uveden pre dve godine u tri gimnazije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, koje imaju bilingvalnu nastavu na engleskom jeziku.

Ona navodi da su naši učenici i njihovi nastavnici ostvarili veću prosečnu ocenu na maturskom ispitu u odnosu na svetski nivo, te da će bez obzira što ih prepoznaju svetski univerziteti, ostati u Srbiji da studiraju.

- Jedan učenik iz Beograda će nastaviti obrazovanje u inostranstvu, ostali u Srbiji, ali su na budžetu - poručila je Krneta i dodala da su rezultati učenika iz gimnazije iznad PISA proseka.

U internacionalnoj maturi učestvovalo je oko 110 zemalja i više od 5.000 odeljenja, a testovi su rađeni u isto vreme i poslati na pregledanje centralizovano, kada su škole dobijale povratne informacije.

Program postoji još od 60-ih godina i jedan je od najboljih svetskih programa za opšte srednje obrazovanje, rekla je Krneta i dodala da daje najbolju pripremu za nastavak obrazovanja.

U Srbiji postoji već dve godine u državnim školama, u privatnim i stranim i duže.

Za upis na Program internacionalne mature u državnim školama u našoj zemlji, učenici nakon završenog drugog razreda gimnazije polažu poseban prijemni ispit koji se sastoji od provere znanja iz srpskog jezika i književnosti, engleskog i matematike.

Selekcija kandidata vrši se na osnovu opšteg uspeha prvog i drugog razreda gimnazije i uspeha na posebnom prijemnom ispitu, a maksimalan broj učenika koji se mogu upisati u odeljenje je 20.

Gimnazije koje realizuju Program internacionalne mature su Deseta gimnazija iz Beograda, "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada i "Svetozar Marković" iz Niša.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike