Novo sedište stalne misije Srbije pri UN: Srpska kuća smeštena u srce Menhetna!

09.04.2023

11:46

0

Vilu na Marej hilu koju je sada kupila Srbija izgradili su 1859. godine u neorenesansnom stilu potomci čuvenog švedskog teologa, astronoma i pisca Emanuela Svedenborga

Novo sedište stalne misije Srbije pri UN: Srpska kuća smeštena u srce Menhetna!
Menhetn, Njujork - Copyright Pixabay

Srbija je u petak i zvanično postala vlasnik kuće u jednom od najlepših kvartova Menhetna, gde će se nalaziti stalna misija naše države pri Ujedinjenim nacijama, pišu "Novosti".

Kupovina je obavljena preko ugledne američke agencije za nekretnine "Daglas Eliman" (Douglas Elliman Real Estate) za 15 miliona dolara, što je za 1,5 miliona dolara niže od početne cene.

Neorenesansna vila, površine 1.860 kvadratnih metara, sa suterenom i dva sprata, sa četiri ulaza i dva stepeništa, nalazi se u istorijskom distriktu Njujorka Marej Hil (Murrey Hill), a kupljena je za potrebe stalne Misije Srbije pri UN.

Profimedia
 

Vilu na Marej hilu koju je sada kupila Srbija izgradili su 1859. godine u neorenesansnom stilu potomci čuvenog švedskog teologa, astronoma i pisca Emanuela Svedenborga. Ovo je prva prodaja kuće za 160 godina njenog postojanja. Kuća je renovirana 2007. godine, kada su u nju ugrađeni lift i moderna klimatizacija.

Kuću u aveniji osenčenoj drvoredom, okružuje plac površine 707 kvadratnih metara opasan je elegantnom, visokom ogradom od kovanog gvožđa, što je retkost na Menhetnu. U centru prostranog vrta sa mnogo starog drveća nalazi se lepa fontana.,

Peta avenija

Prošlogodišnja transakcija i prodaja vile nekadašnje jugoslovenske misije pri UN na Petoj aveniji privukla je veliku pažnju američkih medija, ne samo zbog lepote arhitekture šestospratnice, već još više zbog priča o njenim prozorima otpornim na metke, ali i navodnoj špijunskoj opremi iz doba Hladnog rata. Naširoko su se u tamošnjim medijima raspredala priča i o tome "kako se u ovoj vili Tito skrivao 1963. posle pokušaja atentata".

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike